Megadeal: duizenden extra flexwoningen voor wanhopigste woningzoekers

FLEVOLAND • Ma 16 januari 2023 | 6:11 • Maandag 16 januari 2023 | 6:11

Voor de spoedzoekers die nú een woning nodig hebben komen ze misschien te laat, maar binnen één tot twee jaar komen in onze regio duizenden extra flexwoningen. Meerdere grote steden in Flevoland en Noord-Holland werken gezamenlijk aan een overeenkomst die ze willen ondertekenen met woonminister Hugo de Jonge. De deal met de metropoolregio kan de grootste van het land worden op dit vlak.

De duizenden extra flexwoningen verrijzen op meerdere, nog niet bekendgemaakte locaties in de twee provincies. Die komen bovenop eerder aangekondigde initiatieven zoals de minimaal 1.000 tot 1.500 flexwoningen die Amsterdam vorig jaar beloofde en locaties als Annapark in Almere. De namen van de deelnemende steden en het precieze aantal nieuwe flexwoningen worden later bij ondertekening bekendgemaakt.

Regels verschillen
Soms moet een derde van deze nieuwe tijdelijke woningen beschikbaar komen voor gevluchte Oekraïners, andere 'ontheemden' en statushouders. Twee derde van de snel te plaatsen huizen zijn dan bedoeld voor zogeheten spoedzoekers.

Te denken valt aan dak- en thuislozen, gescheiden ouders met kinderen, woningzoekenden met een medische indicatie, mensen die verhuizen voor een andere (cruciale) baan en jongeren die nog thuis wonen. Op andere locaties kunnen deze verhoudingen anders liggen. Ook 'reguliere' woningzoekenden kunnen dan een plekje krijgen. Dat ligt aan de regels die per gemeente worden opgesteld.

In Lelystad al 299 van dit soort woningen
In Lelystad zijn de afgelopen jaren al 299 van dit soort kleine plekken gecreëerd. Dat gebeurde in de complexen 'Wonen bij LARS' en 'Wonen bij LILY' aan de rand van de stad.

Eén van de bewoners van 'LILY' is de twintiger Randy Theodora. Hij woont samen met zijn vriendin en baby in een driekamerappartement. "Ik kom uit Almere, waar ik een moeilijke periode had. Maar iets zelf huren is bijna niet mogelijk. Het is heel duur of je staat op een lange wachtlijst. Ik ben toen bij mijn schoonouders ingetrokken. Maar dat was natuurlijk niet ideaal, zeker niet toen er een baby kwam. Gelukkig kwam er een plek vrij bij LILY waar we nu al een jaar wonen."

Randy Theodora

De mensen wonen dicht op elkaar, maar het gaat het meestal goed, zegt verhuurder Centrada. De woningcorporatie denkt dat dit onder meer te danken is aan de complexbeheerder. Hij loopt bij de panden rond en kan problemen daardoor in de kiem smoren.

"Ik woon hier prettig. In de zomer voetballen we en is er muziek", vertelt Randy Theodora. Hij is blij dat er veel meer van dit soort woningen bij komen in de regio. "Ik ken best veel jeugd die eigenlijk niet thuis kan wonen, maar die dat noodgedwongen wel doet. Daarvoor zouden dit soort woningen ideaal zijn. Met een eenkamerappartement zouden al veel mensen geholpen zijn", verwacht Randy.

Snelle doorstroming
Het is de bedoeling dat spoedzoekers niet te lang blijven in de complexen. Ze moeten doorstromen naar normale woningen. Dat is Theodora ook zeker van plan. "We verwachten nog een baby en willen eigenlijk wel wat groters nu. Ik ben nog aan het bedenken of we dan iets huren of gelijk iets kopen", besluit hij.

De definitieve ondertekening van de afspraken is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Afgelopen donderdag hadden de seinen op groen kunnen worden gezet, maar vertegenwoordigers van de deelnemende steden uit Noord-Holland en Flevoland besloten toch eerst nog te overleggen over de tekst met onder meer betrokken corporaties. De colleges van B en W en Gedeputeerde Staten moeten zich ook nog buigen over de tekst.

'Geen vertraging'
Dit levert toch echt geen vertraging op voor de duizenden woningen, bezweert Stan van den Berg. Hij is projectleider Bouwen en Wonen van het samenwerkingsverband Metropoolregio Amsterdam. "De productie en de voorbereiding blijven achter de schermen doorgaan. Het gaat nu alleen om praktische zaken waarom het is uitgesteld."

De komst van duizenden flexwoningen betekent ook goed nieuws voor 'reguliere' woningzoekenden. Als er huizen beschikbaar komen voor spoedzoekers, komt er meer plek op de wachtlijst voor een sociale huurwoning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel