Dronten pakt samen met Kampen winkeldiefstallen en overlast aan
De gemeente Dronten gaat nauwer samenwerken met buurgemeente Kampen in Overijssel om het aantal meldingen van overlast en winkeldiefstal door asielzoekers te verminderen. Dat zegt burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten.
Gebben wil in nauwer contact staan met zijn collega in Kampen, Sander de Rouwe. De reden voor de samenwerking betreft de toename van het aantal klachten uit Kampen over winkeldiefstallen en meldingen van overlast. "Overal waar een azc is, is sprake van overlast", zegt burgemeester Sander de Rouwe. "Maar afgelopen zomer kwam daar een zedenincident in het park bovenop. Dat is een open zenuw. En daar komen we met maatregelen voor."
De meldingen van winkeldiefstal en overlast komen onder andere vanaf het winkelcentrum Melmerpark in Kampen, bij de N50. Volgens burgemeester Sander de Rouwe van Kampen zijn vooral bewoners van het azc bij de Roggebotsluis verantwoordelijk voor de winkeldiefstallen. "Dat zie ik in de gegevens van de wijkagent", zegt De Rouwe. "Die diefstallen in Kampen worden voor ongeveer de helft gedaan door inwoners van Dronten. En dan zeggen ze in Kampen; dat zijn bewoners van het azc. Ik wilde weten of dat klopt en ik vroeg me af of we die gegevens van de afgelopen jaren konden terugzien. Toen ik hoorde dat de politie dat niet registreert, heb ik het verzoek gedaan om dat een tijdje wél bij te houden. En dan zie je dat ongeveer de helft van het aantal aangehouden mensen van het azc in Dronten komt." De Rouwe benadrukt dat mensen die moeten vluchten hier een veilig heenkomen verdienen. "Maar als er problemen zijn, dan moet je die wel benoemen." Burgemeester Jean Paul Gebben zegt de bevindingen van zijn collega te herkennen. Maar hij vindt niet dat de gemeente Dronten de oorzaak is van de winkeldiefstallen en de overlast. Want overal waar mensen zijn, worden ook strafbare feiten gepleegd, zegt Gebben: "Het zijn niet de asielzoekers van Dronten. Het gaat om Nederlandse asielzoekers. En ze wonen nu toevallig in Dronten."
Volgens burgemeester Sander de Rouwe is het geenszins de bedoeling om asielzoekers neer te zetten als een groep die overtredingen begaat. "Meer dan 95 procent van de mensen die wordt opgevangen, doet niks verkeerd. En die geven we dan ook met alle liefde het bed, bad en brood. Het gaat telkens om een kleine groep die het verpest voor al die anderen."
'Aanpak lastig door grenzen'
Tussen Dronten en Kampen liggen meerdere grenzen. En dat maakt de aanpak van winkeldiefstal niet gemakkelijker. "Het gaat om twee gemeentes, het gaat om twee provincies en het gaat om twee politieregio's", zegt burgemeester Gebben. Daarmee is de uitwisseling van gegevens geen vanzelfsprekendheid, zegt de Dronter burgemeester. "Het is van belang dat wij elkaars mobiele nummer hebben. Zodat we ontwikkelingen niet via de krant vernemen maar dat we rechtstreeks contact met elkaar hebben." Dat directe contact gaat wat Gebben betreft ook gelden voor de wijkagenten.
De burgemeester van Dronten zegt ook afspraken te willen maken met het COA over de te plaatsen asielzoekers. "Wij vangen hier ruim drieduizend mensen op van wie 98 procent het prima doet. Ik hoop afspraken te kunnen maken met het COA dat die 2 procent die voor overlast zorgt, dat die raddraaiers hier niet komen."
'COA moet streng zijn met selectie'
Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen vertrouwt er op dat het COA behulpzaam zal zijn bij het terugdringen van overlast. "Voor ons is het van belang dat het COA informatie uitwisselt met onze wijkagenten. Dat als er nieuwe mensen komen, dat het COA sowieso streng is op de selectie. En als het mogelijk is om te voorkomen dat mensen met antecedenten hier komen, dan moet je dat overwegen", zegt De Rouwe. "Maar ik heb ook van de winkeliers nodig dat ze aangifte doen bij de politie. Want dan kunnen we mogelijk een winkelverbod opleggen en dat werkt heel goed."
Burgemeester Gebben heeft hoop voor het komende jaar. "Ik durf hier wel met enige stelligheid te beweren dat het aantal winkeldiefstallen naar beneden gaat."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Preventief fouilleren rond Raedeckerstraat opgeheven, woning blijft gesloten
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariDe politie mag in en rondom de John Raedeckerstraat in Almere niet meer preventief fouilleren of auto's controleren. Dat heeft burgemeester Hein van der Loo besloten. Tien dagen geleden werd deze omgeving...
-
Modaal inkomen lang niet voldoende voor gemiddelde huurwoning in de vrije sector
FLEVOLAND • Ma 20 januari • Maandag 20 januariEr is bijna een maandinkomen van 4700 euro bruto nodig om een gemiddelde huurwoning in de vrije sector in Flevoland te kunnen huren. Dat blijkt uit cijfers van het onafhankelijke woningplatform Pararius....
-
Nieuwsoverzicht 20/01 | Boer 'rijker mens' door weggeven land • Oorzaak bizar fietstunnelongeluk bekend
FLEVOLAND • Ma 20 januari • Maandag 20 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Boer uit Zeewolde wordt rijk door zijn...