Zware beveiliging voor politicus Ulysse Ellian

ALMERE • Di 27 december 2022 | 12:00 • Dinsdag 27 december 2022 | 12:00

Het Almeerse Tweede Kamerlid Ulysse Ellian wordt zwaar beveiligd. Sinds een paar maanden zorgt de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van de politie (DKDB) voor de veiligheid van de VVD-politicus. Dat vertelt Ellian in een interview in Het Parool.

"Het is geen lolletje. Je levert je vrijheid in," zegt Ellian in het interview. "Ik vertrouw op de mensen die zeggen dat beveiliging nodig is." Hij wil niet uitleggen waarom de maatregelen nodig zijn: "Daar kan ik niks over zeggen". De DKDB zorgt onder meer ook voor de beveiliging van Geert Wilders en prinses Amalia, die zwaar worden bedreigd.

Ridouan Taghi
VVD-er Ulysse Ellian heeft onder meer justitie en rechtspraak in zijn portefeuille en heeft duidelijke ideeën over de behandeling van zware criminelen. Zo heeft Ellian onder meer kritische vragen gesteld over het vervoer van zware criminelen vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Daarnaast stelt hij zich kritisch op ten aanzien van de straffen van zware criminelen. Zo stelde hij vragen over de detentie van de tot levenslang veroordeelde Naoufal F. en die van Benaouf A. Beiden worden gezien als criminele kopstukken. Andere Kamervragen die hij in het verleden stelde, hadden betrekking op Ridouan Taghi.

In het interview reageert Ulysse Ellian gelaten op de zware beveiligingsmaatregelen. "Als ik door mijn vrijheid op te offeren de vrijheid en veiligheid van anderen kan verdedigen, dan zij dat zo."

Gemeenteraad
Toen Ellian van 2018 tot 2020 gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de VVD in Almere was, had hij ook al te maken met beveiliging. Toen vanwege uitlatingen die hij deed rondom de liquidatie van Almeerder Ali Motamed. De maatregelen waren minder streng dan nu. "Door de griffie van de gemeenteraad werd besloten dat ik op bepaalde momenten op het stadhuis beveiligd moest worden. Maar het viel wel mee", zegt hij daarover. De politicus is bekend met persoonsbeveiliging. Zijn vader, jurist en columnist Afshin Ellian, wordt al meer dan 10 jaar beveiligd vanwege zijn uitspraken over de islam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel