Stormramp in Zuiderzeegebied zorgde 200 jaar geleden voor honderden doden
Dit jaar is het 200 jaar geleden dat één van de grootste stormrampen in het Zuiderzeegebied plaatsvond, in de nacht van 3 op 4 februari 1825. Die nacht kwamen grote delen van Overijssel onder water te staan en er vielen honderden slachtoffers. Het wordt ook wel 'de vergeten watersnoodramp' genoemd.
Er is veel bekend over de ramp, vertelt Frits Schmidt van Stichting Geschiedschrijving Dronten. "Het heeft toen veel indruk gemaakt en is dus goed gedocumenteerd." Door alles wat er destijds is opgeschreven en getekend, kan hij in het programma Studio Flevoland een reconstructie geven. Springtij
"Het was een noordwesterstorm", legt Schmidt uit. "In combinatie met de stand van de maan zorgde dit voor springtij. De Zuiderzee was een grote waterzak. Als je noordwesterstorm hebt, duwt de wind het water steeds meer op", vertelt Schmidt. "Het water kan bij eb niet weg, want de wind houdt aan. Elke keer dat het vloed is, komt er meer water bij, waardoor de dijken op een gegeven moment bezwijken", zegt Schmidt.
Overijssel was het meest getroffen. Met name de noordwesthoek. "In Vollenhove en Kampen zijn doden gevallen". Ook aan de rand van Gelderland zijn overstromingen gemeld. In totaal vielen honderden doden.
Verlies van leven op Schokland
Ook op het eiland Schokland, dat toen nog bewoond werd, kwamen dertien mensen om het leven. Het waren met name vrouwen en kinderen. Ook werden meer dan twintig huizen weggespoeld en raakten tientallen huizen zwaar beschadigd.
Het water bereikte tijdens deze storm het hoogst gemeten peil op Schokland ooit. De Zuiderzeeramp van 1825 was een van de redenen waardoor het eiland uiteindelijk 34 jaar later ontruimd zou worden. Ook bij Urk stond het water recordhoog, maar daar bleven huizen en mensenlevens gespaard door de (iets) hogere ligging van het dorp.
Ramp gaf stof tot nadenken
Deze en andere stormen hebben er indirect voor gezorgd dat Flevoland nu bestaat. "Het is de aanzet geweest om te zeggen: dit kan zo niet verder" vertelt Frits Schmidt. De rampen brachten het denken over de afsluiting van de Zuiderzee en de inpoldering op gang.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gewonde bij steekpartij in woning Laan der V.O.C. Almere
ALMERE • Ma 6 januari • Maandag 06 januariBij een steekpartij in een woning aan de Laan der V.O.C. in Almere Buiten is maandagavond iemand gewond geraakt. De politie werd kort na 19.00 uur gewaarschuwd en rukte met meerdere wagens uit. Binnen...
-
Burgemeester Van der Loo van Almere gaat de strijd aan tegen haat en polarisatie in de stad
ALMERE • Ma 6 januari • Maandag 06 januariBurgemeester Hein van der Loo van Almere roept de inwoners van de stad op om eerst na te denken en vragen te stellen, voordat ze een oordeel vellen over iets of iemand anders. "Stel eens een vraag voo...
-
Urk heeft een nieuw logo: 'Was hartstikke nodig'
URK • Ma 6 januari • Maandag 06 januariNa 25 jaar neemt de gemeente Urk afscheid van het iconische logo met de blauwe letters en strepen. Maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie is het nieuwe logo onthuld, dat is geïnspireerd op het oorspron...