Ruim 90 miljoen voor schoon water in Flevoland, maar niet alle gebieden profiteren mee

FLEVOLAND • Wo 21 december 2022 | 7:12 • Woensdag 21 december 2022 | 7:12

Het Rijk heeft in totaal 93 miljoen euro gereserveerd voor Flevolandse grote waterprojecten. Een groot deel van het geld gaat naar de aanleg van een luwtezone in het Markermeer. Ook het project 'binnendelta Ketelpolder' bij het Vossemeer en Keteldiep krijgt financiële ondersteuning van het Rijk.

Het geld komt uit de Programmatische Aanpak Grote Wateren. De ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werken daarin samen. Doel van dit programma is de ecologische waterkwaliteit verbeteren en de natuur versterken. Dat wordt onder meer gedaan door projecten met dit doel financieel te ondersteunen. Het kabinet heeft in totaal 287,5 miljoen euro uitgetrokken voor diverse projecten in Nederland.

Groen licht
Bij de Oostvaardersoevers moet een luwtezone worden aangelegd in het Markermeer. Dat wordt gedaan door de vooroever uit te breiden. Daar moet dan voedselrijk rustgebied komen voor migrerende vissen. Met het plan zouden de ecosystemen in het Markermeer, Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen verbeteren. Daarom trekt het rijk ruim 65 miljoen euro uit.

In het project binnendelta Ketelpolder is het idee om waterrietlanden met natuurlijk peilbeheer aan te leggen. Dit gebeurt dan bij de in- en uitstroom van water bij het Vossemeer en Keteldiep bij Dronten. Ook zijn daar plannen voor flauwe taluds en ondiepe oevers. Het project krijgt 28 miljoen euro.

Rood licht
Ook andere projecten in Flevoland schreven zich in voor de financiële ondersteuning, maar kregen geen geld. Zo is er geen bedrag beschikbaar gesteld voor de Randmeren Zuid. Daar lag een voorstel om de oevers aan te pakken en het versterken van het beheer van de bestaande eilanden. Het ecosysteem daar zou door de maatregelen niet genoeg verbeteren.

Ook de aanleg van een zogenoemde vooroever bij de IJsselmeerdijk krijgt geen budget uit Den Haag. De aanleg van een rietmoeras gaat daar ook niet door. De aanleg van een moeras zou vanuit ecologisch oogpunt gewenst zijn, maar de IJsselmeerdijk zou niet de optimale keuze zijn.

Oranje licht
Van sommige projecten is nog niet duidelijk of daar geld naartoe gaat van het Rijk. De doorontwikkeling van de Marker Wadden in Lelystad is zo'n project. Een van de ideeën daar is de hoeveelheid ondiep water te vergroten. Ook wordt gekeken naar het aanleggen van drie eilanden die uit overstroombare natuur bestaan. Hier gaat nu geen geld naartoe omdat eerst uitgezocht moet worden welke effecten dit heeft op het ecosysteem.

Teleurgesteld
Natuurmonumenten laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn dat het geld nu niet is toegekend. "Juist omdat het herstel van het ecosysteem in het Markermeer zo broodnodig is. We zijn daarom blij met de toekenning voor Oostvaardersoevers, want voor een gezond en toekomstbestendig Markermeer zijn veel ingrepen nodig." Natuurmonumenten ziet één daarvan in uitbreiden van de Marker Wadden. "Onderzoek toont namelijk aan dat Marker Wadden positief bijdraagt aan het herstel van het ecosysteem." De natuurorganisatie zegt te vertrouwen in de Marker Wadden. "Wellicht dat voor de doorgroei meer tijd nodig is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel