Bouw- en renovatieplannen van woningcorporatie OFW in Dronten

DRONTEN • Di 20 december 2022 | 6:07 • Dinsdag 20 december 2022 | 6:07

Woningcorporatie OFW in Dronten wil de komende vijf jaar minimaal 350 nieuwe huurwoningen bouwen met name voor één- tot tweepersoonshuishoudens. Ook moeten 400 huurhuizen uit de jaren '70 en '80 worden gemoderniseerd. Die doelen staan in de prestatieafspraken voor komend jaar, die deze week door OFW en de gemeente Dronten zijn ondertekend.

Ook is afgesproken dat de maximale wachttijd voor actieve woningzoekenden moet worden teruggebracht naar twee jaar. Studenten moeten zelfs binnen één jaar aan een huur appartement geholpen zijn. Dat moet de doorstroming te bevorderen.

Volgend jaar moeten de eerste 60 nieuwe huurwoningen verrijzen. Een deel daarvan is al in aanbouw. Het gaat om de 30 appartementen in het MFC in Swifterbant. Daarnaast moeten 30 zogenoemde 'flexwoningen' worden gebouwd op een nog nader te bepalen plek. Die flexwoningen zijn huizen die snel kunnen worden gebouwd. Onderzoek moet uitwijzen of de bouw van in totaal 120 van deze huizen mogelijk is.

OFW wil na 2023 zo'n 80 tot 90 nieuwe huurwoningen per jaar bouwen in de gemeente Dronten. De woningcorporatie mag sowieso bouwen in de wijk De Graafschap in Biddinghuizen en in het Hanzekwartier in Dronten. De gemeente wil met OFW in gesprek voor verdere nieuwbouwlocaties waarvoor een aangepaste grondprijs zal gelden. Zo heeft de woningcorporatie interesse in het bouwen op toekomstige vrijkomende schoollocaties, zoals op een groenstrook bij het Almere College aan de Educalaan.

OFW: 'Huren kan tot jaarinkomen van 56.257 euro'
De woningcorporatie verhoogt het huurplafond naar een jaarinkomen van 56.257 euro waardoor er meer (lage) middeninkomens in aanmerking komen om een woning te huren in Dronten. OFW neemt de huurprijzen onder de loep zodat een meer passend woningaanbod ontstaat. Wie een hoger inkomen heeft betaalt een inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat geld moet naar verduurzaming gaan, zegt OFW.

Verduurzaming is ook een doel voor volgend jaar. OFW gaat een projectteam in het leven roepen om de woningvoorraad uit de jaren '70 en '80 te moderniseren. Zij gaan volgend jaar om tafel zitten, over twee jaar staat het eerste project op de agenda. Dan worden 77 woningen (deels) van het gas afgehaald, op 60 andere huizen worden zonnepanelen geplaatst.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Dronten onder de streefwaarde voor sociale huurwoningen zit. Het Rijk stelt dat minimaal 30 procent van de huizen in een gemeente een sociale huurwoning moet zijn. Dronten zit daar met 26,8 procent onder. Dat is landelijk niet anders, concludeerde het CBS.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel