Niet genoeg sociale huurwoningen in Flevoland

FLEVOLAND • Do 20 oktober 2022 | 10:20 • Donderdag 20 oktober 2022 | 10:20

Van alle gemeenten in Flevoland heeft alleen Lelystad voldoende sociale huurwoningen. Dat blijkt uit cijfers uit 2019 van het CBS, dat zijn de meest recente. De andere gemeenten hebben net wat minder huurwoningen.

Eerder dit jaar maakte de Rijksoverheid bekend een streefwaarde van 30 procent sociale huurwoningen per gemeente te hanteren. Van de tien woningen zouden er dus drie sociale huur moeten zijn. Bij sociale huurwoningen mag de huur nooit hoger zijn dan een bepaald bedrag. In de vrije sector mag de verhuurder de prijs zelf bepalen.

Meeste huurwoningen in Lelystad, minste op Urk
Uit de cijfers blijkt dat Lelystad beschikt over 31,3 procent sociale huurwoningen, waarmee de stad dus iets boven het streefgetal zit. In Noordoostpolder zijn 28,2 procent van de woningen bestemd voor sociale huur. Daarna volgt Dronten, met 26,8 procent. Almere zit daar niet ver vanaf met een tiende verschil. In Zeewolde is iets meer dan een vijfde deel van alle woningen bestemd voor sociale huur. De gemeente Urk moet het hardst werken om bij het streefgetal te komen; daar is slechts 15,8 procent van alle huizen een sociale huurwoning.

Landelijk: vorig jaar daling sociale huurwoningen
Flevolandse gemeenten verschillen niet veel van die in andere provincies. In het merendeel van de gemeenten bestond in 2019 minder dan 30 procent van de huizen uit sociale huurwoningen.

Op nationaal niveau zijn meer recente cijfers beschikbaar. Volgens het CBS is het aandeel sociale huurwoningen in Nederland vorig jaar gedaald tot minder dan 34 procent van het totaal aantal woningen. In 2012 was dit nog ruim 37 procent. Het aandeel huurwoningen in de vrije sector verdubbelde in dezelfde periode tot bijna 8 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel