Tarief stadsverwarming verdubbelt, maar 'prijsplafond neemt pijn deels weg'
Inwoners van Almere en Lelystad die stadsverwarming krijgen van Vattenfall moeten rekening houden met een verdubbeling van het tarief. Wel is het zo dat het energieplafond van het kabinet volgend jaar een groot deel van de pijn wegneemt. Vattenfall verwacht dat een klant met een gemiddeld verbruik volgend jaar 375 euro meer gaat betalen dan dit jaar.
De tariefverhoging treft ruim 52.000 aangesloten huishoudens in Almere Stad en Almere Poort. Ook bijna vijfduizend huishoudens in Lelystad zijn aangesloten op stadswarmte en gaan dus fors meer betalen.
Hoeveel stijgen de prijzen nu precies?
Volgens Vattenfall betalen huishoudens die aangesloten zijn op de stadsverwarming volgend jaar 94 procent meer voor de warmte. Het tarief wordt dan 76,45 euro per gigajoule warmte.
De gigajoule is een meetbare eenheid voor warmte. Het gas dat in een gewone cv-ketel gaat, wordt gemeten in kubieke meters (m3). De warmte die uit de ketel -of uit de stadsverwarming- komt om de woningen te verwarmen, wordt gemeten in gigajoules (GJ). Eén gigajoule staat gelijk aan zo'n dertig kubieke meter aardgas. Volgens Vattenfall is het gemiddelde jaarverbruik van hun stadswarmteklanten 27,9 gigajoule en dat staat dan weer gelijk aan 912 kubieke meter gas.
Hoe vangt het prijsplafond de stijging op?
Vattenfall verwacht dat het prijsplafond, waar het kabinet samen met energieleveranciers aan werkt, de grootste klappen gaat opvangen. De energieleverancier gaat uit van een plafond van 47,38 euro per gigajoule, tot een maximaal verbruik van 37 gigajoule warmte per jaar (omgerekend 1209 m3 gas). De meeste huishoudens die gebruik maken van stadswarmte zullen onder dit maximum blijven verwacht Vattenfall. Al die mensen krijgen dan feitelijk te maken met een prijsverhoging van zo'n twintig procent in plaats van 94 procent. Alleen huishoudens die meer dan 37 gigajoule warmte verbruiken gaan voor het extra verbruik het bijna dubbele tarief betalen.
Als je uitgaat van het gemiddelde gebruik van 27,9 gigajoule warmte (of 912 m3 gas), dan gaat een klant in 2023 375 euro meer betalen, becijfert Vattenfall. Maar als het prijsplafond er niet was geweest dan hadden huishoudens bijna 1.200 euro extra moeten betalen.
VVD schrikt van tariefverhoging
De VVD in Almere is behoorlijk geschrokken door de prijsverhoging. Colette Holter: "Een tariefverdubbeling vinden wij niet normaal om zo aan te kondigen. Een verhoging was te verwachten, omdat er wel een koppeling zit met de gasprijs. Maar een verdubbeling is echt niet normaal." Ze vindt de verdubbeling niet uit te leggen aan Almeerders. En het prijsplafond neemt dan wel een deel van de pijn weg, Holter maakt zich zorgen over de jaren die nog volgen. Het is nog geen gegeven dat het prijsplafond een blijvertje is.
De VVD in Almere wil dat Vattenfall wordt uitgenodigd om uitleg te geven aan de gemeenteraad. Zeker met het oog op een mogelijke uitbreiding van de stadsverwarming in Almere liggen de nu aangekondigde prijsstijgingen gevoelig. Volgens Holter brokkelt hierdoor ook het draagvlak voor de energietransitie steeds meer af: "Mensen willen hun steentje bijdragen, maar hierdoor ontstaat er wel steeds meer twijfel."
De prijs voor stadsverwarming is gebaseerd op de gasprijs. Die koppeling is volgens het 'niet meer dan anders'-principe vastgelegd in de warmtewet. Als klant van stadsverwarming mag je niet meer betalen dan iemand die gas gebruikt voor het verwarmen van het huis. Daarom staat in de wet dat het maximumtarief voor warmte berekend moet worden op basis van de gasprijs.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Deel Filmwijk opnieuw zonder stadswarmte en elektriciteit
ALMERE • Di 9 februari • Dinsdag 09 februariEen deel van de Almeerse Filmwijk zat dinsdagavond opnieuw zonder stadswarmte en elektriciteit. Het gaat om de Hollywoodlaan en omgeving. De oorzaak was een storing bij Liander even voor 19.00 uur. Rond...
-
Partijen overwegen nieuwe rechtszaak over tarieven stadsverwarming
ALMERE • Di 20 februari • Dinsdag 20 februariDe gemeenteraad van Almere praat donderdag op de Politieke Markt opnieuw over de tarieven van de stadsverwarming. Op verzoek van VVD, ChristenUnie en SP bespreekt de gemeenteraad de mogelijkheden om een...
-
"Stadsverwarming duurder dan verwarming met aardgas"
FLEVOLAND • Ma 11 september • Maandag 11 septemberMensen die gebruik maken van stadsverwarming zijn vaak duurder uit dan mensen die hun huis verwarmen met aardgas. Het lukt vaak ook niet om van stadsverwarming af te komen als je dat zou willen. Lukt...
recent nieuws
-
Meta, Anne Faber en Wilders: wandelend door 18 jaar burgemeesterschap van Gerrit Jan Gorter
ZEEWOLDE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariDe zwart lederen schoenen maken plaats voor donkere wandelschoenen. De veters zitten hoog vastgeknoopt. Het liefst loopt Gerrit Jan Gorter de hele dag door Zeewolde. Wandelen is een passie van de burgemeester....
-
'Groene' ondernemers in de prijzen
DRONTEN • Zo 12 januari • Zondag 12 januariOndernemersvereniging De Driehoek uit Dronten vierde dit weekend haar jaarlijkse nieuwjaarsfeest in De Meerpaal. Hoogtepunt was de uitreiking van de ondernemersprijzen. De meest prestigieuze trofee ging...
-
Museumhuis Polman in Nagele trekt meer bezoekers: 'Zo'n kolenkachel, wat leuk'
NAGELE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariHuis Polman in Nagele bestaat vijf jaar. Het museumhuis dat bezoekers de kans biedt om de sfeer van de jaren vijftig van de vorige eeuw te herbeleven, mag zich verheugen op steeds meer belangstelling....