Voorstel meerjarenbegroting NOP definitief bekend: afvalstoffenheffing moet inderdaad fors omhoog
De afvalstoffenheffing in de Noordoostpolder moet volgend jaar inderdaad met een slordige 22 procent omhoog om deze kostendekkend te maken. Dat schrijft het college van Burgemeesters en Wethouders in de meerjarenbegroting 2023-2026. Vorige week gaf de ChristenUnie-SGP al aan geschrokken te zijn van de verhoging.
Het tarief voor de rioolheffing blijft als het aan het College van B&W ligt gelijk en als het om de Onroerend Zaak Belasting gaat, houdt de gemeente zich aan de norm van het Rijk: een stijging van 3,3 procent.
Sluitend
De meerjarenbegroting is in principe sluitend. Dat betekent volgens het College dat het eerder vastgestelde beleid uitgevoerd kan worden en de voorzieningenniveaus in stand gehouden kunnen worden. Wel moet de gemeenteraad er eerst mee akkoord gaan.
Volgens het college was het lastig om de begroting in deze onzekere tijd sluitend te krijgen. Volgens wethouder Sacha Werkman van Financiën (ONS) heeft het college zoveel mogelijk rekening gehouden met de huidige prijsstijgingen van bijvoorbeeld voedsel en energie. In een persbericht schrijft de wethouder: "Dat raakt iedereen. Onze inwoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen en verenigingen. In deze begroting proberen we zoveel mogelijk voor iedereen te doen, op een zo goed mogelijke manier."
Afvalstoffenheffing
Het college van B en W schrijft dat de afvalstoffenheffing hoog uitvalt, omdat de kosten komend jaar met 12,6 procent stijgen. Ook wil het college de korting die dit jaar doorberekend is, volgens jaar níet geven. Daardoor komt de gemiddelde stijging uit op 22 procent.
Wethouder Werkman verwacht dat de komende jaren de inkomsten uit afval dalen en de kosten nog verder stijgen. Daarom is het volgens haar niet haalbaar om nog eens korting te geven: "Als we nu weer korting geven, wordt het verschil tussen kosten en baten de komende jaren alleen maar groter. En dat drukt op onze begroting."
Fractievoorzitter Sjoerd de Boer van Christenunie-SGP Noordoostpolder gaf eerder aan een stijging van de afvalstofheffing niet te zien zitten. Hij wil dat er kritisch gekeken wordt naar de manier waarop afval wordt ingezameld. De stijging zou volgens De Boer op korte termijn niet bij de burgers moeten worden neergelegd. Hij wil dat het geld uit de reserves van de gemeente wordt gehaald.
Crisisfonds
De gemeente kondigt in het begrotingsvoorstel aan ook een crisisfonds op te richten, dat 500.000 euro kan besteden aan het ondersteunen van maatschappelijke organisaties en verenigingen. Het gaat dan om bijvoorbeeld problemen met energiekosten en andere prijsstijgingen. Het beleid achter dat fonds moet nog worden uitgewerkt.
De meerjarenbegroting is nog niet in beton gegoten. De gemeenteraad besluit op 14 november of ze akkoord gaat met de begroting en de maatregelen die daaruit voortvloeien.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Liveblog
Opnieuw verhoren raadsenquête Floriade, kijk hier live mee
ALMERE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberHet is vandaag de zesde dag waarop er verhoren plaatsvinden die onderdeel uitmaken van de raadsenquête naar de Floriade. Ze zijn via de livestream op deze pagina te volgen. We houden je daarnaast met...
-
Afval- en rioolheffing in Zeewolde omlaag, grafrechten worden duurder
ZEEWOLDE • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberDe afvalstoffen- en rioolheffing gaat volgend jaar omlaag in Zeewolde, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt tenminste. De toeristen- en forensenbelasting moet omhoog, net als he...
-
Geld voor maatregelen verkeersveiligheid in de provincie en voor gemeenten
FLEVOLAND • Vr 15 november • Vrijdag 15 novemberAls het aan minister Barry Madlener ligt, kan de Provincie Flevoland voor de komende vijf jaar 1,3 miljoen euro aanvragen bij het Rijk voor het nemen of versnellen van maatregelen voor verkeersveiligh...