#todb We krijgen minder windmolens, maar ze worden wel hoger
Flevoland staat er vol mee: windmolens. Toch is het huidige windmolenbeeld heel anders dan in bijvoorbeeld de jaren '90. Er is steeds meer beleid gekomen voor windmolens, waardoor de skyline van Flevoland er in de toekomst anders uit gaat zien. In dit artikel het verhaal van de windmolen-aantallen in Flevoland.
Bekijk hier de aflevering van Tot op de Bodem over windmolens:
"Vroeger schoten ze als paddenstoelen uit de grond", vertelt Dick van Tilburg in zijn tuin in Biddinghuizen. Achter hem staat een windmolen van 40 meter hoog die zijn bedrijf van energie voorziet. Het is de eerste windmolen van 40 meter die ooit in de polder werd neergezet. Het was een unicum eind jaren '90, toen hij werd gebouwd. "De hele buurt kwam toen kijken, want we kregen een windmolen. Daar waren er nog niet zoveel van."
Hoeveel windmolens hebben we?
Die tijden zijn wel veranderd. Nu staan overal windmolens. Ze zijn alleen maar hoger geworden en ze wekken ook meer energie op. Een aantal cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek:
Windmolens produceren stroom en die wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Je betaalt aan je energieleverancier een vast bedrag per kWh.
Wat kun je gemiddeld doen met 1 kWh?
- Een half uur stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
- 12 gerechten elk vijf minuten opwarmen in de magnetron
- 5 avonden tv kijken
- Een zuinige koelkast 2 dagen laten koelen
- 25 uur lang een laptop gebruiken
- Tot 100 keer een smartphone opladen
- Ongeveer 7 kilometer rijden met een elektrische auto
- Eén keer de vaatwasser gebruiken
- Eén keer de wasmachine gebruiken
- Een half uur de wasdroger gebruiken
Een gemiddelde windmolen kan zo'n 41.000 kWh per dag opwekken. Daar kun je aardig wat wasjes van draaien.
Maar waarom minder windmolens?
Dat komt allemaal doordat ze veel efficiënter zijn geworden en meer produceren, weet Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. Sjoerdsma beheert onder meer de nieuwe windmolens langs de A27. Die windmolens hebben een tiphoogte van 220 meter. Die tiphoogte is de totale lengte van de windmolen van de grond tot het uiterste puntje van de wiek. Hij legt uit: "Doordat windmolens zo hoog zijn geworden, vangen ze wind op uit een hogere windlaag. Daar staat eigenlijk altijd wel wind. Dus draait een windmolen ook vaak 24/7 door".
De windmolens langs de A27: Die 220 meter tiphoogte aan de A27 is heel wat anders dan de 40 meter van Van Tilburg in Biddinghuizen. Hij moet ook binnenkort afscheid nemen van zijn windmolen, omdat er nieuwere en groteren voor in de plaats komen. "Met 40 meter ben je heel afhankelijk van de wind die er staat. Als het windstil is, dan hebben wij ook minder profijt van die windmolen. Soms staat hij echt stil".
Geen beleid is ook beleid
Gemeenten en de provincie Flevoland heeft jarenlang geen beleid gevoerd op het hebben van windmolens. Daarom schoten ze overal lukraak uit de grond in allerlei soorten, maten en hoogten. Rond de eeuwwisseling kwam daar wel beleid op en tegenwoordig liggen er uitgekiende plannen met hoe en waar er windmolens moeten komen.
Dit zegt de provincie er zelf over: "Zo mogen ze bijvoorbeeld alleen maar in bepaalde zones worden gebouwd. Deze zones horen bij bestaande lijnen in het landschap, zoals wegen en vaarten. Binnen zo’n zone staan allemaal dezelfde molens op gelijke afstand van elkaar en met dezelfde hoogte en kleuren".
Dit zijn de plannen van de provincie met windmolens in de komende jaren:
Nog niet uitgelezen? Bekijk dan deze artikelen eens:
- Hierom splijt de Knardijk de Flevopolder in tweeën
- Hierom werd dit stuk polder na de drooglegging weer water
- Waarom er giftig afval ligt opgeslagen in het Ketelmeer
Nog niet uitgekeken? Kijk hier de aflevering van de Houtribdijk terug:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Kasteel Almere is nog steeds een bouwval, dit had het kunnen zijn
ALMERE • Za 30 december • Zaterdag 30 decemberAls je op de A6 bij Almere Stad rijdt, kun je er niet omheen: je ziet door de bomen een enorm betonnen geraamte. Een niet afgebouwde betonnen toren, die een deel van de skyline van Almere al ruim twintig...
-
Video
Hierom kan je niet je rijbewijs halen in Lelystad
LELYSTAD • Zo 24 december • Zondag 24 decemberJe mag niet afrijden voor je rijbewijs in Lelystad. Voor het doen van je rijexamen moet je uitwijken naar Harderwijk of Emmeloord. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Jaap en Marvin zoeken het uit in deze...
-
Hierom kan je niet je rijbewijs halen in Lelystad
FLEVOLAND • Za 23 december • Zaterdag 23 decemberAls je in de auto of op de fiets zit in Lelystad, valt je misschien wel iets op: of de fietsers gaan over je heen, of de auto’s rijden onder je door. Dit komt omdat Lelystad op een unieke manier het verkeer...
recent nieuws
-
Omleiding stuurt fietsers in Swifterbant de sloot in
SWIFTERBANT • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen fietsomleiding in Swifterbant zorgt bij fietsers voor veel verwarring. Omdat er werkzaamheden zijn op het industrieterrein, moeten mensen via een alternatieve route het fietspad bij de Dronterringweg...
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...