Laatste werkdag gedeputeerde Smelik: "Ga energie van provincie missen"
Cora Smelik zwaait na woensdag af als gedeputeerde. De politica gaat bij het Kadaster werken, woensdagochtend blikte ze bij Omroep Flevoland terug op haar tijd als bestuurder in Flevoland.
Smelik zegt vooral de energie van de provincie te gaan missen: "De manier waarop mensen samenwerken en elke dag het verschil willen maken." Ze dacht voor haar komst naar Flevoland in een saaie provincie terecht te komen, maar niets bleek minder waar: "Ik werd gegrepen en verrast door de natuur, de veelzijdigheid. De grote 'new towns' als Almere en Lelystad, maar ook een historisch anker als Urk en daarnaast de andere landbouwgemeentes."
Het opstellen van het plan 'Samen maken we Flevoland' en het varend ontgassen zijn dé grote dossiers geweest voor Smelik.
Hoe staat het nu met varend ontgassen?
Varend ontgassen kwam op de agenda toen Omroep Flevoland onthulde dat er op grote schaal kankerverwekkende gassen werden geloosd op het IJssel- en Markermeer. Er was al jaren een provinciaal verbod, maar landelijke instanties gedoogden het wel en daarom gebeurde het elk jaar honderden keren.
Tankschepen die chemicaliën vervoeren hebben te maken met gassen en dampen, die na een lossing in de ladingtanks achterblijven. Als een tankschip voor een volgende reis gasvrij moet worden opgeleverd, dan moeten deze gassen en dampen worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van grote ventilatoren, die lucht onder in de tanks blazen, waardoor de gassen en dampen aan de bovenzijde van de ladingtank via een opening naar de vrije atmosfeer kunnen ontsnappen. Dit vond dus veelvuldig plaats op de meren rond Flevoland. Hoe vaak het nog gebeurt is onduidelijk.
Op het moment dat het nieuws naar buiten kwam werd Smelik naar eigen zeggen volledig verrast: "Vooral dat het nog zo'n probleem was, omdat jaren ervoor natuurlijk al een provinciaal verbod was ingesteld. Daar heb ik me toen in vastgebeten."
De gedeputeerde zag vooral een afwachtende houding: "Je zag dat heel veel partijen er wel een eind aan wilden maken, maar vooral op elkaar aan het wachten waren. De vraag 'Hoe dan!?' bleef hangen. Het is nu enorm uit het slop getrokken. We zijn er nog niet, dus blijf hier aandacht voor houden. De verschillende partijen zetten de schouders eronder, we hebben werkgroepen ingesteld. En de minister is nu bezig met brief aan de Kamer." Smelik hoopt dat haar opvolger Gebke van Gaal het dossier varend ontgassen tot een goed einde kan brengen.
Tips voor opvolger
Smelik besluit met een paar tips aan haar opvolger: "Blijf koersvast, luister naar de samenleving. Ga altijd het gesprek aan en zet de gesprekken die al gevoerd zijn voort."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...
-
Herinnering aan kunstenaar Jantje de Knipper moet levend blijven door nieuwe gedenksteen
URK • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe bekendste Urker kunstenaar, Jan Visscher, krijgt begin volgend jaar een gedenksteen op zijn graf naast het Kerkje aan de Zee. De gemeente Urk geeft op die manier invulling aan een verzoek vanuit de...
-
Toekomst noodopvang Biddinghuizen lastige kwestie voor burgemeester
DRONTEN • Zo 24 november • Zondag 24 novemberBurgemeester Jean Paul Gebben worstelt met de vraag of Biddinghuizen ook de komende jaren beschikbaar is voor de noodopvang voor asielzoekers, als het kabinet de spreidingswet intrekt. "Echt een lasti...