Natuurmonumenten gebruikt geen menggranulaat meer op Marker Wadden

LELYSTAD • Do 3 november 2022 | 6:11 • Donderdag 3 november 2022 | 6:11

Natuurmonumenten gebruikt geen met plastic vervuild bouwpuin meer voor de aanleg van wandelpaden op de Marker Wadden. In plaats daarvan worden schelpen gebruikt. Dat zegt projectleider Roel Posthoorn van de natuurorganisatie.

Hij reageert daarmee op berichtgeving van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV. Dat maakte dinsdag bekend dat Natuurmonumenten vijf jaar geleden heeft gewerkt met zogeheten menggranulaat, waar plastic in zit. Volgens Pointer ligt het plastic nog altijd op en langs de paden van de Marker Wadden.

'Geen gevaar voor de natuur'
Natuurmonumenten zegt dat het fout was om menggranulaat te gebruiken, maar gaat de paden niet direct aanpakken. "Zoals het er nu bij ligt is het absoluut geen bedreiging of gevaar voor de natuur, dus er is geen reden om het acuut op te pakken", zegt Roel Posthoorn. Hij geeft aan dat vrijwilligers zichtbare stukken plastic van de wegen verwijderen.

Hij benadrukt dat het plastic niet gevaarlijk is voor de vogels. Die kunnen volgens hem de plastic niet van de paden oppikken. "Het gedrag wat we zien van de dieren is dat dat eigenlijk gewoon niet voorkomt."

Volgens Posthoorn is het menggranulaat alleen in het eerste jaar van de aanleg van de paden gebruikt. Dat er nu gebruikt wordt gemaakt van schelpen uit de Waddenzee zorgt volgens hem weer voor een ander dilemma. Bij het uitgraven van die schelpen wordt namelijk de bodem van de Waddenzee aangetast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel