Extinction Rebellion houdt actie bij gesloten bankkantoor vanwege klimaatbeleid

ALMERE • Za 29 oktober 2022 | 12:27 • Zaterdag 29 oktober 2022 | 12:27

Extinction Rebellion heeft zaterdagmiddag kort gedemonstreerd bij het ING-kantoor in Almere Stad. Dat gebeurde om aandacht te vragen voor het beleid van de bank. Volgens de actiegroep financiert ING op grote schaal de fossiele industrie.

De demonstratie begon om vijf voor twaalf. Actievoerders spoten teksten op de stoep, vouwden banners uit en hingen flyers op. De demonstranten willen met hun actie bereiken dat ING stopt met misleiding van klanten en van de samenleving. Volgens de actiegroep steekt de bank gemiddeld zo'n 9 miljard euro per jaar in de fossiele industrie. Daarin voelt Extinction Rebellion zich gesteund door Milieudefensie dat deze week met een rapport kwam. Daarin staat dat ING de meeste uitstoot van broeikasgassen financiert.

'Bank bleek dicht, dus alternatieve actie'
Het was de bedoeling om het Almeerse bankfiliaal af te zetten met linten. Dat wilde Extinction Rebellion omdat de actiegroep ING ziet als een 'klimaatcrimineel'. Daarom zou het bankkantoor worden afgezet met tape en zou er nepolie op de grond worden gegoten. De actievoerders waren alleen vergeten dat het Almeerse kantoor sinds kort op zaterdag dicht is. Daarom hebben ze hun actie een alternatieve invulling gegeven. Op 10 andere plekken in het land zijn de ING-filialen wel afgezet, laat de actiegroep weten.

Extinction Rebellion hield al acht keer eerder een demonstratie bij ING-filialen, waaronder de vestiging in Almere Stad. Ook toen werd aandacht gevraagd voor het financieren van de fossiele industrie. Want ING wil niet luisteren terwijl de bank het Klimaatakkoord van Parijs onderschrijft, aldus de actievoerders. Bij de laatste actie in juli moest de politie de demonstratie in Almere beëindigen, twee actievoerders werden aangehouden. Toen stelde Extinction Rebellion dat ING 8 miljard euro stak in olie, gas en kolen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel