Twee aanhoudingen bij protest Extinction Rebellion bij ING in Almere Stad

ALMERE • Za 9 juli 2022 | 14:39 • Zaterdag 9 juli 2022 | 14:39

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion voerden zaterdag actie bij een filiaal van ING aan de Koopmanstraat in Almere Stad. Dit maakte deel uit van een landelijk protest tegen de financiering van de fossiele industrie door de bank. Rond vier uur heeft de politie de actie beëindigd. Twee demonstranten wilden volgens de politie niet weg en zijn aangehouden.

In twintig steden hadden actievoerders filialen van ING binnengegaan om die te bezetten. Naast Almere is ook actie gevoerd in onder meer Amsterdam en Nijmegen. Daar zouden demonstranten zich hebben vastgelijmd of -geketend in kantoren. In Almere waren vijf activisten aanwezig met een spandoek.

De klimaatactivisten stellen dat ING jaarlijks zo’n 8,5 miljard euro in olie, gas en kolen steekt, waaronder ook nog altijd nieuwe projecten, "waarvoor allang geen ruimte meer is in de escalerende klimaatcrisis". Extinction Rebellion heeft dit jaar al vaker actiegevoerd tegen het fossiele beleid van ING, met name bij het hoofdkantoor in Amsterdam-Zuidoost.

"We voeren al langer actie, maar ING wil niet luisteren. Klanten moeten nu ook maar eens weten wat hun vertrouwde bank doet met hun geld. Die oranje leeuw heeft olie aan z’n klauwen", aldus Extinction Rebellion in een verklaring. "We hebben bijna geen tijd meer om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. Daar past het fossiele beleid van ING niet in. Ze jagen de klimaatcrisis alleen maar nog meer aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel