11,5 miljoen nodig voor realisatie brede school in Zeeheldenwijk

URK • Wo 21 september 2022 | 18:43 • Woensdag 21 september 2022 | 18:43

Om de toekomstige brede school in de Urker Zeeheldenwijk te kunnen realiseren is een krediet nodig van 11,5 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad gevraagd om het geld beschikbaar te stellen.

Van de noodzaak voor een nieuwe brede school is iedereen overtuigd. Deze zal middenin de nieuwste Urker woonwijk worden gebouwd door een collectief van schoolvereniging Rehoboth, de Zonnebloemschool en Peuterspeelzaal Urk. Daarmee komen basisonderwijs, speciaal onderwijs en kinderopvang onder één dak. Het is de eerste brede school die op Urk gehuisvest is.

Wel werden er dinsdag tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad veel vragen gesteld over de risico's, de hoogte van het benodigde krediet en over welke instanties nog meer gebruik kunnen of mogen maken van de brede school. Het is namelijk de bedoeling dat er ook een podiumruimte komt waar culturele groepen gebruik van kunnen maken.

Veel nieuwe leerlingen in Zeeheldenwijk
Uit een leerlingenprognose blijkt dat er de komende twintig jaar voldoende aanwas zal zijn in de Zeeheldenwijk om de komst van de school te onderbouwen. De verwachting is dat de nieuwe school in 2024 met zo'n 50 kinderen kan beginnen. In 2029 zijn het er ongeveer 150 en tien jaar later wonen er naar verwachting 450 basisschoolleerlingen in de wijk. In de rest van Urk is het aantal leerlingen in 2040 licht gedaald ten opzichte van nu. Op alle andere basisscholen (op de Harmpje Visserschool na) wordt krimp verwacht.

Behoefte voor buitenschoolse opvang neemt toe
Ook de behoefte voor buitenschoolse kinderopvang stijgt naar verwachting sterk op Urk. Op dit moment maken Urker ouders gemiddeld veel minder gebruik van kinderopvang dan het landelijk en Flevolands gemiddelde. Op Urk worden kinderen nog veel opgevangen bij grootouders of overige familie. Toch zal de behoefte voor kinderopvang ook op Urk toenemen van 450 opvangplekken nu, naar 700 of wellicht meer in 2040.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel