Rechter beslist: boerenbroers mogen op erf buurman blijven komen
Twee broers die samen een boerenbedrijf runnen in het buitengebied van Nagele, mogen van de rechter op het erf van hun buurman blijven komen. De mannen slaan daar goederen op in een schuur, wat ook geregeld is via een pachtovereenkomst. Maar de buurman wil ze niet meer op zijn terrein hebben.
Eén van de broers was getrouwd met de dochter van de buurman, maar het stel ging uit elkaar. De scheiding verliep niet vlekkeloos en ook de relatie tussen de ex-schoonzoon met zijn ex-schoonvader raakte ernstig bekoeld. Al sinds mei vorig jaar proberen ze het gebruik van de schuur af te wikkelen en concrete afspraken te maken voor de tussentijd. Maar dat verloopt moeizaam. Sterker nog, de buurman zegt dat hij en zijn vrouw door de broers worden bedreigd en lastiggevallen. De politie moest daar ook een paar keer aan te pas komen.
Pesterijen
Er zouden ook allerlei pesterijen zijn geweest en de mannen zouden zich niet gedragen als een 'goede pachter' door spullen te beschadigen, wegen te blokkeren met landbouwvoertuigen en rommel achter te laten.
Contact- en locatieverbod
De buurman en zijn vrouw sleepten de twee donderdag voor de rechter en eisten hier een contact- en locatieverbod voor beide mannen. "Wij leven continu in angst en hebben geen leven meer in ons eigen huis." Om hun eis kracht bij te zetten, lieten ze allerlei beelden zien van hun bewakingscamera's die enkele confrontaties hadden vastgelegd. De broers erkenden dat ze wel eens de fout in zijn gegaan, maar vertelden de rechter dat hun buurman een wel erg eenzijdig beeld neerzette. "Hij heeft ons ook uitgedaagd door ons en onze medewerkers vaak te filmen met zijn iPad, als we bij hem aan het werk waren. Of door spullen te bestellen op onze naam en stroomkabels opeens te verleggen. Daardoor heb ik inderdaad een keer gezegd dat hij eraan ging. Maar hij weigert altijd om een constructief gesprek aan te gaan over de situatie, dat is erg frustrerend."
Met een contact- en locatieverbod zouden de boeren naar eigen zeggen hun werk niet meer goed kunnen doen. "Wij hebben al aangeboden om via de achterkant een weg naar de schuur aan te leggen of een schutting te plaatsen op zijn erf, zodat hij ons niet hoeft te zien. Maar hij wil nergens over praten."
Rechter oordeelt direct
Dus moest de rechter een oordeel vellen en die deed dat meteen. Hij vindt een contact- en locatieverbod een te heftig middel op dit moment. "U heeft een zakelijke relatie met elkaar door de pachtovereenkomst, maar ook privé door de kinderen die uw kleinkinderen zijn", zei hij tegen de buren. "U zult dus of u het nou wil of niet met elkaar in contact moeten blijven." Hij wil dat de twee partijen eerst mediation proberen, dat is tot op heden nog niet gebeurd. "Pas als dat niet lukt, kunnen we het gaan hebben over een verstrekkend middel als een contact- en locatieverbod."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwe locatie KNRM geopend, oud-schipper in zonnetje gezet
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberDe nieuwe locatie van de reddingswerkers van de KNRM in Lelystad is zaterdag officieel geopend. De burgemeester en de wethouder onthulden een informatiebord en de nieuwe naam van de brug die naar het...
-
Nieuwe pastoor Emmaüsparochie: 'Katholieke jongeren zien heil in oude gebruiken als biechten en wierrook'
NOORDOOSTPOLDER • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberAlbert Buter wordt de nieuwe pastoor van de Emmaüsparochie in de Noordoostpolder. Dit weekend wordt hij officieel in Emmeloord geïnstalleerd. De 57-jarige Buter volgt pastoor Victor Maagd op die begin...
-
Extinction Rebellion blokkeert ingang distributiecentrum uit protest tegen 'fast fashion'
LELYSTAD • Za 23 november • Zaterdag 23 novemberTientallen leden van de actiegroepen Extinction Rebellion en Guerilla Fashion blokkeerden zaterdagmiddag de ingang van een groot distributiecentrum van kledingbedrijf Inditex in Lelystad. Er werd gepr...