Landbouwstudenten hebben ondanks stikstofcrisis vertrouwen in toekomst
Is er nog toekomst voor mij in de landbouw? Dat is de vraag die studenten aan de Aeres Hogeschool in Dronten zichzelf stellen. Met alle aandacht voor de stikstofproblematiek en de protestacties van de boeren, is de toekomst er voor veel studenten niet duidelijker op geworden.
Eén van die studenten is de 19-jarige Maaike Rouw uit Goes. Ze studeert Agrarisch Ondernemerschap Dier- en Veehouderij aan de hogeschool en ze zit in het derde jaar van de opleiding. Ze volgt alle demonstraties met bovengemiddelde interesse. "Ik doe deze opleiding omdat ik niets liever wil dan met de koeien werken. Het is wel lastig, maar ik denk dat ik het ook nog steeds wil ondanks alle problemen in de landbouw."
Familiebedrijf overnemen
Haar 23-jarige medestudent Henrike van de Vliert uit Biddinghuizen deelt de zienswijze van Maaike. Henrike studeert veehouderij. Ze zit in het vierde jaar en wil de opleiding het komende najaar afronden. "Ik hoop het bedrijf van mijn ouders over te nemen. Dat is wat ik het liefste wil." Van de Vliert vindt het lastig hoe de landbouw op dit moment onder de aandacht komt. "Heel veel jonge mensen willen door. En zeker in Nederland hebben we de laatste jaren heel veel aandacht gehad voor innovatie en het reduceren van stikstofuitstoot." De studente is ervan overtuigd dat er nog veel reductie haalbaar is. "En ik denk dat we als sector meer moeten uitdragen dat we daar voor gaan."
Ontwikkelen en investeren met meer risico's
Maaike Rouw denkt niet dat alle boeren in Nederland zullen vertrekken of stoppen. "Ook in de toekomst zullen we boeren nodig blijven hebben. Maar de problematiek maakt die toekomst wel spannender", zegt ze. "Het maakt alles onzekerder. Het wordt moeilijker om te ontwikkelen en te durven investeren. Het brengt meer risico's met zich mee." Rouw kan zich voorstellen dat jonge boeren over de grens zullen gaan zoeken naar een mooie toekomst. "Ik denk dat niet voor mijzelf. Ik zou het liefste het bedrijf van mijn ouders overnemen. Die boerderij is al langer dan een eeuw ons familiebedrijf."
Voor altijd tussen de koeien
Ook Henrike van de Vliert kan zich ondanks alle problemen in de sector geen andere toekomst voorstellen. "Het is prachtig om elke dag tussen de koeien te lopen en altijd voor ze te zorgen. Daar krijg je veel liefde voor terug en je maakt ook nog eens een prachtig product. Ik ben geboren als boerendochter en vanaf het moment dat ik kan praten zei ik al: ik ben boerin. Dat is geen beroepskeuze, dat is mijn identiteit."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Steeds meer Lelystedelingen krijgen kerstpakket van Lelystadse Uitdaging
LELYSTAD • Ma 30 december • Maandag 30 decemberDe kerstpakkettenactie van de Lelystadse Uitdaging heeft dit jaar 1200 kerstgeschenken opgeleverd. De kerstpakketten zijn verspreid onder gezinnen die zijn aangesloten bij maatschappelijke organisatie...
-
Rijkswaterstaat legt uit: waarom het verkeer zaterdag uren vaststond na ongeluk op N50
NOORDOOSTPOLDER • Ma 30 december • Maandag 30 decemberHet wegleiden van verkeer na een ongeluk is maatwerk en kost tijd door overleg. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Ze reageert daarmee op het ongeval met een gekantelde vrachtwagen afgelop...
-
Nieuwjaarsreceptie Lelystad in de buitenlucht: proosten met koffie, thee en warme chocolademelk
LELYSTAD • Ma 30 december • Maandag 30 decemberDe gemeente Lelystad heeft haar nieuwjaarsreceptie in een nieuw jasje gestoken. In een winterjas, zo schrijft de gemeente op de eigen website. De nieuwjaarsreceptie is dit keer namelijk niet in het st...