Keti Koti: grote herdenking en weekend vol activiteiten

ALMERE • Do 30 juni 2022 | 12:56 • Donderdag 30 juni 2022 | 12:56

Na twee jaar met coronabeperkingen is er donderdagavond een grote Keti Koti-herdenking in Almere. Op het Stadhuisplein en in het gemeentehuis wordt stilgestaan bij het einde van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Dat einde werd ingeluid op 1 juli 1863.

Voorzitter Anneke Dalger van Comité 30 juni/1 juli Almere is blij dat er weer publiek welkom is bij de Keti Koti-activiteiten. De herdenking begint traditiegetrouw met een zogenoemd 'plengoffer'. "Daar vragen we de voorouders om rust en om alle gebrouilleerdheid weg te nemen. Dat doen we met het plengen (uitgieten, red.) van water want water koelt alles af." Dalger spreekt bij de herdenking, maar ook waarnemend burgemeester Bijleveld van Almere en commissaris van de Koning Leen Verbeek. Ook sluit een harmonie en een koor aan.

Floriadeterrein
Op het Floriadeterrein volgt vrijdag een Nationale Dag Suriname. Dan is er onder meer een vlaggenceremonie met de Surinaamse ambassadeur. Comité 30 juni/1 juli is ook bij de dag betrokken. Dat is niet het geval bij het driedaags Keti Koti-evenement van Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA) op het Floriadeterrein. Volgens Dalger houdt haar comité doorgaans de Keti Koti-activiteiten. Daarom wil ze achteraf met SMOA in gesprek gaan.

Film en festival
Theatergroep BonteHond toont op zaterdag een film in Kunstlinie. Die gaat over de drie dagen van vrijheid in het jaar: Bevrijdingsdag, Keti Koti op 1 juli en de Indië-herdenking op 15 augustus. Op zondag volgt het Keti Koti-festival op het Stadhuisplein. Dan komen meerdere bekende en minder bekende Surinaamse artiesten langs.

Omroep Flevoland zendt de Keti Koti-herdenking donderdagavond live uit van 20.00 tot 21.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel