D66 twijfelt aan sloopplannen oudste woningen

EMMELOORD • Zo 12 juni 2022 | 7:16 • Zondag 12 juni 2022 | 7:16

D66 in Noordoostpolder vindt dat een plan voor sloop van de oudste woningen van Emmeloord nog eens tegen het licht moet worden gehouden. Volgens de partij zijn veel bewoners van deze huizen aan de Rietstraat en Zeebiesstraat tegen nieuwbouw. Ook hebben de huidige woningen een belangrijke historische waarde voor Emmeloord, stelt D66 in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur.

Volgens D66-fractievoorzitter Wim van Wegen is niet duidelijk of vorige week dinsdag alle bewoners, omwonenden en belangenorganisaties hebben kunnen meepraten over de toekomst van de oudste straten van Emmeloord. Toen was er een speciale bijeenkomst voor hen. "Een deel van de bewoners is voor, maar een ander deel kijkt er anders tegenaan, is ons beeld." Van Wegen zegt dat onduidelijk is of de onafhankelijke welstands- en monumentencommissie Het Oversticht ook bij het plan voor sloop betrokken is geweest.

Overleg
Grote veranderingen in Noordoostpolder kunnen alleen na overleg met de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed (RCE) plaatsvinden, benadrukt Van Wegen. RCE heeft Noordoostpolder aangewezen als één van de 30 Nederlandse wederopbouwgebieden.

Als het college besluit om de sloop van de huizen aan de Rietstraat en Zeebiesstraat toe te staan, dan is Van Wegen benieuwd of de prijzen van de nieuwbouwwoningen al duidelijk zijn in de tijd van grondstof- en personeelsschaarste. Ook wil hij bij sloop weten hoe burgemeester en wethouders tegenover andere beeldbepalende woningen in Noordoostpolder staat.

Beschermd stadsgezicht
D66 vindt dat er meer gebouwen in Noordoostpolder op de monumentenlijst moeten komen te staan. Zo doet de partij de suggestie om het centrum van Emmeloord aan te wijzen als 'beschermd stadsgezicht'.

"Er is jaren niks met onze monumentenlijst gebeurd, we zijn er niet fanatiek in en dat wordt wel tijd", vindt Van Wegen. De politicus wijst op het gesloopte gebouw van het voormalige jongerencentrum Paspartoe. De gemeente kon de sloop niet tegenhouden, aldus Van Wegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel