Netten met stroomdraad tegen wolf voorlopig nog ingezet

BANT • Do 16 juni 2022 | 18:51 • Donderdag 16 juni 2022 | 18:51

Boswachter Harco Bergman en zijn team gaan door met het plaatsen van mobiele wolvenrasters in het Kuinderbos bij Bant om de schapen te beschermen.

De rasters zijn 1.20 meter hoog en voorzien van stroomdraden. Mocht een wolf de schapen in het bos willen aanvallen dan komt hij in contact met de stroom.

Volgens Bergman heeft de wolf een hekel aan stroom. Het dier durft ook niet over de netten heen te springen want als het één keer in contact is geweest met het stroomdraad, 'dan blijft hij er gewoon een paar meter vanaf'.

Waarom lopen er schapen in het Kuinderbos?
Op verschillende open plekken in het bos zijn jonge bomen geplant. De schapen eten daar het gras zodat de bomen beter groeien. De kudde is dit jaar later dan voorgaande jaren in het Kuinderbos, omdat een aantal schapen vijf weken geleden door de wolf is doodgebeten.

In eerste instantie waren er twijfels of de dieren door een wolf of hond waren aangevallen. Op basis van sporen, camerabeelden en DNA-onderzoek bleek dat het om een wolf ging. Bergman: "Er zijn in Nederland namelijk ook heel veel bijtincidenten met honden. En dat is ook heel vervelend, maar nu is het uitgesloten dat het een hond is geweest. Het is echt een wolf geweest."

800 meter aan rasters
In totaal is er 800 meter aan raster beschikbaar. Elke keer als de schaapskudde naar een andere plek in het bos wordt gebracht, worden eerst de netten geplaatst om de dieren te beschermen tegen de wolf.

De rasters zijn door de provincie gekocht om ze in te zetten voor de bescherming van het vee in Flevoland. Bergman denkt niet dat de wolf voor een lange periode in de buurt van het Kuinderbos zal blijven. Er is daar namelijk een gebrek aan wilde prooidieren. Hij denkt wel dat de kans aanwezig is dat er meerdere passerende wolven volgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel