Gemeente wil dat nieuwe bedrijventerrein de Zeeheldenwijk verwarmt

URK • Do 16 juni 2022 | 14:37 • Donderdag 16 juni 2022 | 14:37

De gemeente Urk laat onderzoeken of het haalbaar is dat bedrijven van het nieuwe bedrijventerrein 'Port of Urk' warmte kunnen leveren aan woningen in de nieuwe Zeeheldenwijk. En dat de woningen op hun beurt kou kunnen leveren aan de bedrijven. Het gaat dan om een 'koel warmtenet', kortweg KoWaNet.

Bij zo'n KoWaNet wordt de restwarmte van visverwerkende bedrijven gebruikt om woningen te verwarmen. Woningen leveren op hun beurt kou terug aan de bedrijven, die daarmee hun vriesinstallaties laten draaien. Dit levert een elektriciteitsbesparing op van ongeveer 25 procent, zegt de gemeente.

De gemeente heeft laten onderzoeken hoe het nieuwe bedrijventerrein duurzaam en aardgasvrij kan worden. Een afvaardiging van ondernemers die zich er gaan vestigen hebben daarover meegedacht. Het KoWaNet zou de beste optie zijn.

Elektriciteitsnet ontlasten
Wethouder Middelkoop denkt dat het warmtenet een mooie manier is om het elektriciteitsnet te ontlasten. "We weten dat we op dit gebied echt aan onze grens zitten. Het is nu zaak om de haalbaarheid verder te onderzoeken en alle betrokken partijen figuurlijk ‘warm te maken'."

Het net zou op termijn ook kunnen worden uitgebreid naar bestaande bedrijven en woningen op Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel