Gemeente kan sloop oudste stenen kerk niet tegenhouden

EMMELOORD • Ma 8 februari 2021 | 22:57 • Maandag 8 februari 2021 | 22:57

De gemeente Noordoostpolder kan de sloop van de oudste kerk van Emmeloord niet tegenhouden. Eigenaar Triade wil het gebouw uit 1951 slopen om er een gebouw met 40 zorgappartementen te bouwen.

Wethouder Wiemer Haagsma liet gemeenteraadsleden maandagavond weten dat het gebouw niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat en ook niet is aangewezen als Rijksmonument. Daardoor geniet het geen bescherming. "We kunnen de eigenaar alleen aanspreken op het gevoel voor de historie."

Volgens gemeenteraadslid Wim van Wegen (D66) leiden de sloopplannen tot verontwaardigde en boze reacties geleid bij inwoners. "Aan het voormalige cultureel centrum Paspartoe dat in het pand zat, hebben veel mensen dierbare herinneringen. Van traditionele gebouwen hebben we er niet veel. Daar moeten we zuinig op zijn."


Wethouder Haagsma zegt dat er in de loop der jaren al veel aan het pand is gewijzigd. "Wij kunnen in gesprekken met Triade proberen de uitstraling te behouden, maar de sloop gaat door. Er komt een mooi, nieuw gebouw voor in de plaats", aldus Haagsma.

Volgens Triade past het ontwerp van het nieuwe pand in de architectuur van de Delftse school en bij het karakter van Emmeloord. Als de organisatie de sloop- en bouwvergunning rond heeft, begint de bouw na de zomer. Ruim een jaar later zou het nieuwe gebouw klaar moeten zijn.

De historie:
Het gebouw werd in 1951 voor het eerst in gebruik genomen door de katholieke kerk en later gebruikt als parochiehuis. Later is de bestemming gewijzigd voor een onderkomen voor Paspartoe. In 2004 verkocht Paspartoe het aan de familie Crebas uit Emmeloord. De familie verhuurde het gebouw weer aan Paspartoe, om te voorkomen dat het sociaal-cultureel werk in Noordoostpolder zonder huisvesting zou zitten. Bob Crebas is de voormalige eigenaar van Marktplaats. In 2008 werd het pand verkocht aan Triade. De kerk was niet de eerste in Emmeloord. Direct na de inpoldering werd gebruik gemaakt van houten gebouwen die als noodkerk dienden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel