Renovatie schaalmodel Maasvlaktecentrale in Waterloopbos afgerond

MARKNESSE • Vr 10 juni 2022 | 11:06 • Vrijdag 10 juni 2022 | 11:06

Het schaalmodel van de Maasvlaktecentrale in het Waterloopbos bij Marknesse is klaar. De modelplaats werd het afgelopen half jaar opgeknapt. Het is daarmee het derde schaalmodel in het rijksmonument dat is gerestaureerd. In totaal liggen er tien modelplaatsen in het bos. Al deze schaalmodellen moeten in 2026 zijn gerestaureerd.

In het Waterloopbos liggen oude schaalmodellen van waterbouwkundige werken. De proefopstellingen werden van 1952 tot 1995 gebruikt om onderzoek te doen naar waterkeringen en dammen. In die tijd zat in het bos een waterloopkundig laboratorium. Van de oude modellen die destijds zijn gebruikt, worden nu tien gerenoveerd. Bezoekers kunnen zo zien hoe het onderzoek vroeger in zijn werk ging.

Maasvlaktecentrale
De modelplaats van de Maasvlaktecentrale werd in 1973 gebruikt voor onderzoek naar waterstromen. Daarna raakte het schaalmodel helemaal overwoekerd en vervallen. Het model is onlangs blootgelegd en wordt nu weer opgebouwd. De restauratie duurde wel langer dan gepland. Zo moest de bodem van het model nog afgemaakt worden en moesten er nog paden en bruggen komen. Bij het opgeknapte werk staat nu een informatiepaneel.

De andere zeven modelplaatsen moeten de komende jaren worden opgeknapt. Verder wil Natuurmonumenten meer beleving in het Waterloopbos krijgen. Daarom keren de golven terug in de zogenoemde 'golfbak'. Volgend jaar komt er ook een nieuw entreegebouw in het Waterloopbos. Daarin kunnen bezoekers zien wat er vroeger in het waterloopkundig laboratorium gebeurde.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel