Duikers op zoek naar verloren eiland voor Urk
Voor de kust van Urk lag tot aan de 16e eeuw nog een ander eiland. Door de jaren heen is het weggeslagen door het water, inclusief de straten, huizen en de kerk. Urker Jelle de Vries is al duikend op zoek naar de restanten van het verloren eiland. Hij doet dat samen met een groep vrijwilligers en met hulp van het dregteam SOAD. "Een moeilijke opgave, want niemand weet precies waar het eiland heeft gelegen."
"Op oude kaarten staat het afgebeeld op de lijn tussen Urk en Amsterdam", vertelt De Vries. "Omdat het navigatiekaarten waren, kunnen we ervan uitgaan dat het eiland ook ongeveer daar gelegen heeft." Maar het precies weten, dat kunnen ze niet. Bovendien is er op de plek van het eiland veel gebaggerd. "De kans dat er nog dingen liggen, is daarom kleiner."
De Vries heeft de hulp ingeschakeld van het dregteam SOAD. Met professionele apparatuur wordt nu gezamenlijk gezocht. "We hebben vier uur filmmateriaal van de bodem opgenomen en teruggekeken. Daar zijn een paar interessante locaties uit voortgekomen", vertelt De Vries. "Die gaan we nu afwerken met een onderwaterrobot."
Een gezonken kerk
De hoofdprijs voor De Vries is de kerk, die op het eilandje gestaan heeft. Van die kerk is tot op het laatste moment gebruik gemaakt, vertelt hij: "Mensen gingen al wadend door het water naar de kerk toe. Totdat het echt niet meer ging."
De kans dat er nog waardevolle spullen liggen, is volgens De Vries klein. "Mensen waren arm, dus alles werd afgebroken en hergebruikt. Beeldjes en dergelijke hebben ze natuurlijk niet laten staan." De duiker hoopt vooral oude funderingen te vinden, misschien wel een oude vloerplaat. "Daar lagen toen mensen onder begraven. Misschien vinden we er wel een met een inscriptie", zegt hij. "Dat zou mooi zijn om in het museum op Urk tentoon te stellen."
Geen pottenkijkers
De Vries is huiverig om de exacte locatie van zijn zoektocht te delen. Hij is bang dat er andere duikers op af komen. "Mensen zijn nieuwsgierig. Als ze denken: dit is ook wat voor mij, en ze vinden iets, dan leggen ze het misschien wel thuis op de schoorsteenmantel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."
Of het lukt om dit jaar al iets te vinden, betwijfelt De Vries. "We zijn nu vooral nog aan het opstarten, maar volgend jaar moeten we professioneel te werk kunnen gaan. Als we eenmaal goed draaien, kunnen we in de zomer volgend jaar gaan zoeken in het gebied waar we het eilandje vermoeden."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 06/02 | Slimme verkeerslichten weer 'dom' • Verdachte situatie bij school
FLEVOLAND • Do 6 februari • Donderdag 06 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Zorgen over privacy, en dus zijn alle...
-
Zo klinkt het als F-35 straaljagers overvliegen
FLEVOLAND • Do 6 februari • Donderdag 06 februariWat zijn de effecten op je woongenot of op je bedrijf als er dagelijks straaljagers overkomen en hoe klinkt dat? Een groep Lelystedelingen vertrok donderochtend met de bus naar Leeuwarden om dat te onderzoeken....
-
Nieuwe 'huurkoopwoningen' op Urk: eerst huren, na vijf jaar is kopen mogelijk
URK • Do 6 februari • Donderdag 06 februariEen groep Urkers kan in het najaar een zogenoemde 'huurkoopwoning' in de Zeeheldenwijk betrekken. Het zijn negentien huurhuizen van woningcorporatie Patrimonium die op termijn te kopen zijn. Dit moet...