Taakstraf geëist voor mishandeling vier eigen kinderen

LELYSTAD • Di 24 mei 2022 | 12:52 • Dinsdag 24 mei 2022 | 12:52

De officier van justitie heeft dinsdag tegen een 38-jarige moeder een taakstraf van 140 uur geëist, waarvan 100 uur voorwaardelijk. De vrouw zou in Lelystad vier van haar vijf kinderen hebben mishandeld. Dat zou meerdere malen zijn gebeurd tussen januari 2019 en oktober 2020.

De kinderen, die nu tussen de 5 en 11 jaar oud zijn, werden volgens de officier geschopt, geslagen en gestompt. Ze werden ook onder de koude douche gezet en overgoten met heet water, stelt hij. Een meisje van toen 8 zou tegen een muur zijn gesmeten, waardoor een paar tanden los kwamen te zitten. Zij werd volgens de aanklacht ook urenlang in de brandende zon gezet zonder eten, drinken of toezicht.

De twee jongste jochies van destijds 2 en 4 jaar zouden door moeder aan de armen over de straat zijn meegesleurd. En alle kinderen werden regelmatig uitgescholden met bijvoorbeeld "Jullie zijn kankerkinderen. Ik ben ongelukkig omdat jullie zijn geboren." De vrouw ontkent alle aantijgingen. Ze heeft misschien wel een keer gescholden en een 'corrigerende tik' uitgedeeld. Maar verder is er volgens haar niets waar van de aantijgingen.

Een achterbuurman deed als eerste aangifte tegen haar, omdat twee dochters regelmatig overstuur bij hem kwamen en vertelden over de mishandelingen door hun moeder. Hij legde ook een paar keer hun verwondingen vast op foto's.

Ook vader deed aangifte
Een andere buur hoorde de vrouw regelmatig schelden en de kinderen krijsen als ze één voor één onder de koude douche werden gezet. Weer een ander zag dat een van de meisjes een paar uur lang in de zon moest zitten terwijl het 25 graden was. Ook de vader van de twee jongste jochies deed aanvankelijk aangifte, maar probeerde die later weer in te trekken.

Volgens de vrouw, die inmiddels in Haarlem woont, was haar achterbuurman verliefd op haar en kon hij het niet verkroppen dat die liefde niet werd beantwoord. "Daarom deed hij aangifte tegen mij en toen heeft hij de rest daarin meegesleurd," zei ze. Maar daar gelooft de officier niets van. Volgens hem is er voldoende bewijs, ook omdat de school zich zorgen maakte. Al ziet hij, samen met de deskundigen die haar hebben begeleid, wel dat het nu weer rustig is in het gezin.

De vrouw heeft therapie gevolgd en zit sinds ze is verhuisd beter in haar vel. Het toezicht van Jeugdzorg is dan ook niet meer nodig. Overigens wonen nu alleen de twee jongens nog bij haar, de andere kinderen wonen bij hun vader of opa en oma. "Maar we zien elkaar wel regelmatig en iedereen is gelukkig," stelde de moeder.

De zaak werd eerder al voorgelegd aan de politierechter, maar die vond de mishandelingen te ernstig en stuurde de zaak door naar een zwaardere rechtbank. Die doet uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel