Kindermishandelingszaak naar zwaardere rechter

LELYSTAD • Wo 2 maart 2022 | 12:58 • Woensdag 2 maart 2022 | 12:58

De politierechter in Lelystad heeft woensdag een zaak tegen een 38-jarige moeder die haar vijf kinderen in Lelystad ernstig zou hebben mishandeld, doorgestuurd naar een zwaardere rechtbank. "Ik vind dit te ernstig om in mijn eentje te beoordelen", aldus de rechter.

De vrouw zou haar kinderen van tussen de 5 en 16 jaar oud, tussen januari 2019 en oktober 2020 meerdere keren hebben mishandeld. Ze werden geschopt, geslagen en gestompt, ze werden onder de koude douche gezet en overgoten met heet water, stelt de officier van justitie.

Een meisje van toen 8 jaar zou ook tegen een muur zijn gesmeten, waardoor een paar tanden los kwamen te zitten. Zij werd volgens de aanklacht ook urenlang in de brandende zon gezet zonder eten, drinken of toezicht. De twee jongste kinderen, jongens van toen 4 en 2 jaar, zouden door de moeder aan hun armen over straat zijn meegesleurd. Verder zou ze alle kinderen regelmatig hebben uitgescholden met zinnen als "Jullie zijn kankerkinderen. Ik ben ongelukkig omdat jullie zijn geboren."

De vrouw, die nu in Haarlem woont, ontkende in de rechtbank alle aantijgingen. De vader van de twee jongste kinderen had aangifte gedaan, maar volgens de officier van justitie kreeg hij daarna spijt. "Hij heeft geprobeerd zijn aangifte weer in te trekken, maar dat is niet gelukt." Het gezin van de vrouw staat onder toezicht van Jeugdzorg, maar ze zei dat dat in april wordt opgeheven. De brieven daarover hadden echter nog niet de Reclassering bereikt. Daardoor is het rapport van de Reclassering over het gezin niet volledig. De rechter vindt daarom dat er een nieuw rapport moet komen.

Op 24 mei gaan nu drie rechters zich buigen over de zaak. Ook de slachtoffers of hun vertegenwoordigers moeten er dan bij zijn, bepaalde de politierechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel