Meldpunt verward gedrag is voorbeeld voor heel Nederland
Een Flevolands meldpunt voor verwarde mensen is een voorbeeld voor heel Nederland. Dankzij het meldpunt van Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) is het voor de politie makkelijker geworden om verwarde personen onder de hoede van de zorg te brengen. Er loopt hiervoor nu een pilot in de politieregio Midden-Nederland. Daarna wordt de werkwijze uitgerold in het hele land.
Flevoland werd recent opgeschrikt door twee incidenten met verwarde personen. In Zeewolde en Emmeloord moesten buurtbewoners hun huis uit in verband met een ernstige dreigementen en een gijzeling door verwarde personen. Een speciale politie-eenheid moest eraan te pas komen om de situaties onder controle te krijgen.
OGGz probeert verwarde mensen zo snel mogelijk in beeld te krijgen en in een zo vroeg mogelijk stadium hulp aan te bieden. Maar, zo zegt zorgcoördinator Mathilde Magré: "We kunnen niet alles voorkomen." OGGz was bekend met de betrokken personen in Zeewolde en Emmeloord, maar kan geen verdere uitspraken over de incidenten doen in verband met de privacy van de betrokkenen.
Niet-acute gevallen
Als er dreiging is voor de omgeving of voor de persoon zelf, dan bestaat daarvoor een crisisteam. Maar alle andere, niet-acute gevallen worden beoordeeld door OGGz. Er wordt dan gekeken welke aanpak nodig is om de juiste zorg te kunnen inschakelen. Krijgt iemand al zorg, dan wordt deze zorgaanbieder op de hoogte gebracht van de melding.
Iedereen kan een melding doen bij het meldpunt. Burgers, buren of familie kunnen bellen of zich aanmelden via de website. Ook de politie maakt bij OGGz melding van mensen die verward zijn. De samenwerking is de laatste jaren beter geworden. Volgens Kim Franx, beleidsmedewerker bij OGGz, is het melden makkelijker gemaakt: "We hebben een kort en bondig formuliertje gemaakt voor de politie. Dat kunnen ze invullen en mailen. Daardoor krijgen we steeds meer meldingen en daarmee ook steeds meer zicht op de verwarde personen."
Melden nog makkelijker
In de pilot die nu loopt wordt de werkwijze met het formulier voor heel Midden-Nederland uitgerold. En het melden moet in de toekomst nog eenvoudiger worden. Computersystemen worden daarvoor gekoppeld. De politie kan straks met één druk op de knop een formulier verzenden. Dat het nu nog niet zover is, komt doordat systemen van de politie aan strenge veiligheidseisen moeten voldoen.
Het aantal meldingen van verwarde personen loopt al jaren op. Dit komt niet alleen doordat het melden makkelijker is geworden, maar ook doordat er lange wachtlijsten zijn voor de juiste zorg en omdat geprobeerd wordt om mensen zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving te helpen.
Zorgmijders in woonwijken
Hierdoor wonen er volgens zorgcoördinator Magré meer mensen met psychiatrische problematiek in wijken. En deze mensen willen ook niet allemaal geholpen worden. "Sommigen zijn heel goed in zorg mijden. Die houden de deur en de gordijnen dicht. Dan is het aan ons om toch contact te krijgen. Dat vraagt soms om doorzettingsvermogen. Soms praten we door de brievenbus en sturen we wekenlang briefjes, zodat de deur op een kiertje gaat," aldus Magré.
Met geduld lukt het volgens haar over het algemeen wel, maar het zijn vaak trajecten van de lange adem, die maanden kunnen duren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 02/01 | Doodrijder 4-jarig kind gepakt in Emiraten • Eerste baby heet Yaseen
FLEVOLAND • Do 2 januari • Donderdag 02 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Man die opa en 4-jarige kleinzoon do...
-
Minder vuurwerkafval opgehaald in Zeewolde
ZEEWOLDE • Do 2 januari • Donderdag 02 januariKinderen in Zeewolde konden donderdag tegen een kleine vergoeding zakken met vuurwerkafval inleveren bij de gemeente. Dat leverde 700 zakken vuurwerkafval op. Dat zijn er 300 minder dan vorig jaar. Ee...
-
Man die opa en 4-jarige kleinzoon doodreed op Larserdreef opgepakt in Emiraten
LELYSTAD • Do 2 januari • Donderdag 02 januariDe 31-jarige man uit Lelystad die in 2019 een opa en zijn 4-jarige kleinzoon doodreed, is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) opgepakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De man moet het grootste...