'Bewoners Zuiderzeewijk minst tevreden over buurt'

LELYSTAD • Ma 18 april 2022 | 10:29 • Maandag 18 april 2022 | 10:29

Bewoners van de Zuiderzeewijk in Lelystad zijn van alle Lelystedelingen het minst te spreken over hun buurt. Dat blijkt uit een inwonerspeiling over wonen, leefbaarheid en veiligheid die eind vorig jaar via het LelyStadsPanel werd gehouden. Veel bewoners van de Zuiderzeewijk blijken te willen vertrekken vanwege de omgeving en hun buren. Zij voelen zich - net als bewoners van de Boswijk - ook onveiliger in hun omgeving.

Uit het onderzoek blijkt er meer ontevredenheid over de Zuiderzeewijk te zijn, dan bij de inwonerspeiling in 2019. De verbondenheid in Lelystad is op een gelijk niveau gebleven, maar uit de peiling bleek die in de Zuiderzeewijk sterk afgenomen te zijn. Buurtbewoners vinden de wijk iets minder prettig om te wonen. Ze ervaren overlast door drugs- en drankgebruikers en hebben het over veel rommel op straat. Ook voelen ze zich samen met de bewoners van de Waterwijk en De Landerijen het minst gehecht aan hun buurt en ervaren ze de meeste criminaliteit.

Verhuizen
Meer dan een kwart van de Lelystedelingen blijkt verhuisplannen te hebben. Dat geldt het meest voor bewoners van Zuiderzeewijk en zij die een huis huren. In wijken met veel koopwoningen is het percentage met inwoners met verhuisplannen lager. Een groter huis is voor een derde van de bevraagde Lelystedelingen een reden om te verhuizen, een kwart noemt de omgeving en buren als motivatie. Dat speelt vooral een rol in Zuiderzeewijk. Het speelt het minst een rol in Havendiep, Lelystad-Haven en de Bolder.

//script.omroepflevoland.nl/docs/220418_kustwijk-1650272064.jpg

De Kustwijk

Tevredenheid in Kustwijk
Van de 1767 ondervraagde Lelystedelingen vinden de bewoners van de Kustwijk hun wijk het meest prettig om te wonen. Zij voelen zich net als bewoners van de Atolwijk het meest gehecht aan hun buurt. Ook de Bolder en Lelystad-Haven worden als prettig ervaren door de bewoners. Ondanks dat mensen in de Boswijk zich gemiddeld onveiliger voelen, scoort de buurt wel goed op hoe prettig mensen er wonen.

Uit het onderzoek blijkt dat de gevoelens van onveiligheid in de hele stad wat toegenomen zijn ten opzichte van in 2019. Lelystedelingen zijn het meest tevreden over de straatverlichting en winkelvoorzieningen in de buurt. Minder goed scoren de voorzieningen voor jongeren en het wegen- en groenonderhoud. Ook hardrijden blijkt een ergernis, vooral in de wijk Warande. Daarnaast willen Lelystedelingen beter betrokken worden bij de aanpak van leefbaarheid en veiligheid.

De gemeenteraad spreekt dinsdagavond over de uitkomsten van de inwonerspeiling over wonen, leefbaarheid en veiligheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel