Celstraffen en boetes voor leden drugsbende

LELYSTAD • Di 12 april 2022 | 14:36 • Dinsdag 12 april 2022 | 14:36

Tien mannen zijn veroordeeld tot celstraffen en geldboetes voor deelname aan een criminele organisatie die drugs produceerde en verkocht. De organisatie gebruikte drugslabs in Lelystad, Herwijnen, Kerkenveld en Ridderkerk.

De hoogste straf, negen jaar cel en 60.000 euro boete, ging naar een 41-jarige man uit Dordrecht. Hij zou de bendeleider zijn geweest. De overige verdachten kregen celstraffen tussen de twee en zeven jaar.

Tegen de lamp door Encrochat
Volgens de rechtbank ging het om een zeer professionele organisatie die zich bezighield met het hele productieproces van crystal meth. De drugs werden gemaakt door Mexicaanse 'koks'. Bij het onderzoek is ruim 130 kilo aan crystal meth aangetroffen. De verdachten communiceerden met versleutelde berichten, maar liepen tegen de lamp toen dat systeem, Encrochat, in april 2020 door de Franse opsporingsdiensten werd gekraakt.

Bij de inval in Lelystad in juni 2020 werd een gepantserd voertuig ingezet om een gebouw op industrieterrein Oostervaart binnen te rijden. Ook waren er zwaarbewapende agenten aanwezig.

Meer verdachten
De rechtbank heeft twee andere verdachten in de zaak al veroordeeld voor deelname aan een andere criminele organisatie. Die maakte en verkocht cocaïne. Ze kregen vier en twee jaar cel. Van nog eens twee verdachten vond de rechter het niet bewezen dat ze lid waren van een criminele organisatie. Zij zijn wel veroordeeld tot celstraffen van 36 en 28 maanden, omdat ze grote hoeveelheden harddrugs in hun bezit hadden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel