Informateur Zeewolde: 'onderling wantrouwen bemoeilijkt het formatieproces'
Het onderlinge wantrouwen onder raadsleden zorgt ervoor dat het formatieproces in Zeewolde moeizamer verloopt. Dat schrijft informateur Ton Roerig in een tussenrapportage. Uit gesprekken die Roerig voerde met de politieke partijen blijkt dat er al lange tijd sprake is van toenemend onderling wantrouwen tussen partijen en personen.
Dit komt voort uit eerdere confrontaties en botsingen in de gemeenteraad. De motie waarin Leefbaar Zeewolde het oude college opdroeg geen beslissingen te nemen én geen uitlatingen meer te doen over het datacenter, heeft de verhoudingen nog meer op scherp gezet.
Moeilijk te doorbreken
Alle partijen hebben aangegeven de verstoorde verhoudingen te willen doorbreken, maar dat lijkt niet makkelijk. Inmiddels is er sprake van hardnekkige beeldvorming over andere politieke partijen, over raadsleden en over hun bedoelingen.
Volgens de informateur is er de grootste kans op betere verhoudingen als er eerst gewerkt wordt aan een raadsakkoord, waarbij alle partijen gezamenlijk plannen opstellen voor de komende vier jaar. Dit wordt momenteel ook gedaan in Lelystad. Het nadeel van een raadsakkoord is dat dit een tijdrovend proces is. Ook zijn de partijen het niet met elkaar eens over waar het raadsakkoord wel of niet uit zou moeten bestaan.
Leefbaar lonkt naar ChristenUnie
Leefbaar Zeewolde heeft eerder bij de andere fracties al aangegeven niet lang te willen wachten op een raadsakkoord. De partij hoopt een college te vormen met de ChristenUnie en wil alvast met die partij afspraken maken. Dit zou volgens de informateur relatief snel kunnen gebeuren, maar het is de vraag of dit de verhoudingen verbetert. Een aantal partijen geeft aan dat ze in dat geval niet aan een raadsakkoord willen meewerken: "Nadeel is dat dit scenario extra voeding geeft aan diegenen die denken dat het [raadsakkoord, red.] niet meer dan een pro forma proces is."
Er kan ook nog gekozen worden om helemaal geen raadsakkoord te sluiten, maar dit zou er voor kunnen zorgen dat het de komende vier jaar niet meer goed komt tussen de partijen: "Nadeel van dit scenario is dat het risico bestaat dat de overige partijen zich vooral richten op de voortijdige beëindiging van deze coalitie, waarmee de huidige bestuurscultuur niet snel wordt doorbroken."
Hoe nu verder?
De partijen moeten nu onderling besluiten hoe ze het formatieproces verder willen laten verlopen. Leefbaar Zeewolde heeft daarin een beslissende stem, omdat de partij een absolute meerderheid in de gemeenteraad heeft. Daarnaast blijft het volgens de informateur belangrijk dat er wordt gewerkt aan het verbeteren van de verhoudingen, al is het nog niet duidelijk op wat voor manier dat zou kunnen gebeuren.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Verdachte in moordzaak Ali Motamed vrijgesproken als opdrachtgever
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariNaoufal F. is in hoger beroep vrijgesproken van het geven van de opdracht tot de moord op Almeerder Ali Motamed. Hij werd woensdag wel veroordeeld voor een poging tot uitlokken van moord en het geven...
-
Nog onduidelijk wat stikstof-uitspraak betekent voor Flevoland
FLEVOLAND • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe provincie Flevoland kan nog niet zeggen wat de uitspraak van de rechtbank over de stikstofzaak van Greenpeace betekent voor Flevoland. Dat laat een woordvoerder van de provincie weten in een reactie...
-
Zuiderzeerally komt terug naar Noordoostpolder
NOORDOOSTPOLDER • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariNa vijf jaar afwezigheid keert de Zuiderzeerally weer terug naar Noordoostpolder. Dat zegt de kersverse voorzitter van het evenement, Pank Hertsenberg. Zo'n honderd rallyrijders moeten zaterdag 5 april...