Dierenhotel Martin Gaus wordt opleidingscentrum

LELYSTAD • Di 12 april 2022 | 6:04 • Dinsdag 12 april 2022 | 6:04

Het dierenhotel Martin Gaus in Lelystad wordt gesloopt. Het dierenasiel op industrieterrein Oostervaart, waar jarenlang honden, katten, konijnen en reptielen zijn opgevangen, maakt plaats voor een educatie- en dierenwelzijnscentrum.

"We krijgen dagopvang voor dieren, een trimsalon, fysiotherapie en een dierenartsenpraktijk," vertelt Mariska van Gelder, projectleider van Prins Petfoods. "Maar alles is wel gekoppeld aan opleidingen. Dus je doet een opleiding, leert de theorie en hier willen we dan vooral ook de praktijkkant benutten."

Prins Petfood nam 3 jaar geleden de Martin Gaus Academy en het naastgelegen asiel en pension over. Het nieuwe pand wordt gekoppeld aan het bestaande pand van de Martin Gaus Academy. Naast onderwijsfaciliteiten komt er een gedragscentrum en een speciaal voor hondenactiviteiten ingericht buitenterrein. Voor gedragstherapeuten is er de mogelijkheid om honden te observeren door middel van een geavanceerd camerasysteem.

Ontmoetingsplek
Van Gelder hoopt dat het naast een opleidingscentrum ook een ontmoetingsplek wordt voor inwoners van Lelystad. "We krijgen een gezellige koffiecorner waar je met andere huisdiereigenaren samen kan komen. Dat hebben we ook zeker als doel."

De laatste asielhonden, katten en konijnen hebben inmiddels het pand verlaten en worden opgevangen op andere locaties, bijvoorbeeld in Almere. Er is nu geen ander asiel of grootschalig dierenpension meer in Lelystad. Volgens van Gelder is een dierenpension ook niet echt meer van deze tijd, omdat steeds meer mensen hun huisdier meenemen op vakantie of onderbrengen bij familie of vrienden.

Dierenasiel Almere zegt een paar katten overgenomen te hebben van Lelystad. De impact is dus nu nog niet groot. Wel houdt het asiel er rekening mee dat ze in de toekomst (bijv. voor de zomervakantie) iets meer pensiondieren krijgen, vanwege de sluiting van het dierenasiel in Lelystad.

Schildpadden
Er is wel één diersoort die op het terrein van in Lelystad mag blijven. "We hebben nog wel een erfenis van de vorige bewoners. Dat zijn onze schildpadden," vertelt Robert van Gelder, projectleider van de verbouwing. Oorspronkelijk zaten er geen schilpadden in de vijver maar waarschijnlijk zijn die door de jaren heen door voorbijgangers in de vijver 'gedumpt'.

De schildpadden kunnen niet worden overgenomen door andere opvanglocaties, dus krijgen ze een nieuwe vijver op de locatie. "Ze krijgen een plek waar ze lekker kunnen zonnen en waar mensen ze kunnen bezichtigen." Verwacht wordt dat het gebouw volgend jaar na de zomervakantie klaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel