Cel- en taakstraf geëist voor mishandeling vrouw en baby

LELYSTAD • Wo 6 april 2022 | 13:35 • Woensdag 6 april 2022 | 13:35

De officier van justitie heeft woensdag 90 dagen cel en een taakstraf van 240 uur geëist tegen een 24-jarige man uit Woerden, die in oktober 2020 zijn vrouw en baby van net een maand oud zou hebben mishandeld in een crisisopvang in Lelystad.

De vrouw was met haar zoontje in de opvang terechtgekomen omdat een echtelijke ruzie al vaker tot geweld had geleid. De Woerdenaar mocht niet bij de opvang komen, maar was er op 30 oktober 2020 toch. Na drank- en drugsgebruik liep een ruzie tussen de twee snel uit op geweld. De vrouw werd bont en blauw geslagen. Ze hield volgens de officier van justitie een blijvend litteken over aan een klap met een keukenmes in haar gezicht. Ze had de baby in haar armen tijdens de mishandeling. Die raakte gewond aan hoofd en buik.

"Door mijn opvoeding dacht ik dat dat normaal was, maar ik weet nu dat dat hier niet kan."

— Verdachte mishandeling

De man bekende in de rechtszaal schuld. Hij zei dat hij zijn zoontje niet bewust pijn had gedaan. "Natuurlijk niet, ik hou van hem." Volgens hem was drank de grote boosdoener. "Als ik te veel drink, ga ik hele rare dingen doen." Bovendien wist hij naar eigen zeggen door zijn Somalische komaf niet dat je in Nederland geen mensen mag slaan. "Door mijn opvoeding dacht ik dat dat normaal was, maar ik weet nu dat dat hier niet kan."

Hij werkt inmiddels aan zijn problemen en krijgt hulp voor zijn verslaving. Alcohol en drugs heeft hij afgezworen, zei hij tegen de rechters. Wat de officier betreft hoefde hij dan ook niet terug de cel in. Hij eiste naast de taakstraf een celstraf van 240 dagen, waarvan 130 voorwaardelijk. Het restant heeft de man al uitgezeten in voorarrest.

Tijdens zijn proeftijd moet hij zich wel aan allerlei strenge voorwaarden houden, zoals verplichte hulp. De officier vroeg ook om een contactverbod met het slachtoffer, dat inmiddels niet meer getrouwd is met de verdachte.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel