Porteum-docente: 'Er gebeurt hier elke dag heel veel moois'

LELYSTAD • Di 5 april 2022 | 17:49 • Dinsdag 5 april 2022 | 17:49

"Veel dingen gaan vooral ook erg goed", zegt geschiedenisdocent Suzan Mateboer die werkt op het Porteum. Zij is alle negatieve berichtgeving rondom de campus zat en schreef daarom een open brief. Mateboer vindt het beeld dat geschetst wordt 'oneerlijk' en 'schadelijk'. "Heel veel mensen hebben het hier ontzettend naar hun zin maar daar hoor je nooit wat over."

De docente van de scholencampus in Lelystad reageert met haar brief op de berichten in de media dat Porteum waarschijnlijk op verschillende gebieden het oordeel 'onvoldoende' van de Inspectie van het Onderwijs krijgt. Dat blijkt uit een uitgelekte mail van het schoolbestuur aan medewerkers.

Volgens haar gaan de lessen over het algemeen prima en loopt 90% van de gang van zaken op Porteum goed. Ook zijn de meeste teams van docenten al hecht ondanks dat ze nog niet zo lang samenwerken, zegt Mateboer. "Iedereen werkt keihard ondanks alle omstandigheden om het beste uit zichzelf te halen en het beste uit de leerlingen te halen. En dat elke dag weer."

Stappen
Mateboer ontkent daarmee niet dat er werk aan de winkel is op de school. "We hebben echt nog stappen te zetten en ook met flinke uitdagingen te maken." Ze doelt daarmee op de coronamaatregelen waardoor regelmatig docenten in quarantaine zitten. Daarnaast is er een landelijk lerarentekort. "Ik krijg voor mijn mentorklas gewoon geen docent Duits voor de groep. Dus die hebben geen lessen Duits."

Naast deze factoren vindt de docente het onbegrijpelijk dat de inspectie al in zo'n vroeg stadium is langsgekomen. "We zijn gefuseerd vanuit drie scholen met drie verschillende culturen." Volgens Mateboer is het een uitdaging om drie scholen ineen te vlechten. "Daar wordt wel een beetje overheen gekeken", zegt ze.

De lerares vindt het ook schadelijk dat er zoveel negativiteit naar buiten komt via de media en sociale media. "Uiteindelijk raakt dat ook onze leerlingen. Op het moment dat een docent Duits hier zou willen solliciteren en dan het Porteum intikt op Google dan zie je alleen maar negatieve berichten. Die denkt dan wel twee keer na."

Teruggekomen
De lerares vindt het ook belangrijk om aan te geven dat sommige dingen die zijn beweerd echt niet kloppen. Zoals veel docenten die zouden zijn vertrokken. "Dat heb ik opgevraagd en het blijkt dat van de 500 medewerkers er 8 docenten zijn weggegaan omdat ze het hier te chaotisch vonden. Twee daarvan zijn inmiddels zelfs weer teruggekomen. Dan moet je het omdraaien en juist zeggen: wat fantastisch dat nog steeds zoveel mensen van Porteum iets moois willen maken."

Trots
Mateboer staat niet alleen in haar missie om juist een positief geluid te laten horen over de school. Gymdocent Arjen van der Meulen steunt haar pleidooi: "Ik fiets elke dag met veel plezier hier naar toe. We hebben een stroeve start gehad maar als ik zie waar we nu staan dan kan ik daar alleen maar heel erg trots op zijn."

Hij vond het wel goed dat de inspectie langs kwam. "Ik vind het altijd wel goed dat mensen meekijken die daar kennis van hebben." Volgens Van der Meulen staat iedereen open om te verbeteren en te ontwikkelen. "We denken iedere week weer na over hoe kunnen we het beter doen, wat kunnen we anders doen."

Vertrouwen
'Nu is het genoeg' schreef Mateboer in haar brief. "Klachten moeten serieus worden genomen en dat doen we ook, maar kijk ook naar die andere kant," zegt de docente. "Ik hoop echt dat we meer vertrouwen en ruimte en tijd kunnen krijgen en dat we dan straks een fantastische school hebben waar iedereen trots op kan zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel