Pilot na toeslagenaffaire: twee gezinnen geholpen, twijfels over effectiviteit

ALMERE • Di 5 april 2022 | 16:55 • Dinsdag 5 april 2022 | 16:55

Een pilot met extra steun voor Almeerse gezinnen - waarvan tijdens of na het toeslagenschandaal kinderen uit huis zijn geplaatst - heeft twee families geholpen. Dat zegt de gemeente Almere. Volgens een woordvoerder wordt wel getwijfeld aan de effectiviteit van de landelijke ondersteuning, omdat de uithuisgeplaatste kinderen uit de twee gezinnen (nog) niet terug zijn bij hun eigen ouder(s).

De twijfels zitten onder meer in de bevoegdheden van het team, zegt de gemeente Almere. Zo kan het nieuwe landelijke ondersteuningsteam niet zelfstandig bepalen dat kinderen terug moeten komen bij hun ouders. Het lijkt erop dat de extra ondersteuning in sommige gevallen wel waardevol kan zijn. Ouders kunnen dankzij het team iets beter zicht krijgen op hun huidige situatie.

Tussen 2015 en 2020 zijn in totaal 45 Almeerse kinderen bij gezinnen weggehaald die getroffen waren bij het toeslagenschandaal. Uit de meest recente cijfers van anderhalf jaar geleden bleek dat vijftien van hen op dat moment nog uit huis waren geplaatst.

Vervolg
Volgens de woordvoerder van de gemeente Almere vindt er eind april een gesprek plaats tussen de gemeente, oud-burgemeester van de stad en huidig minister voor rechtsbescherming Franc Weerwind en het 'college van herstelexperts'. Daarin hebben getroffen ouders een plek gekregen. In dat gesprek moet duidelijk worden hoe de pilot een vervolg krijgt in de stad. Het ondersteuningsteam alleen is niet genoeg. "Want luisteren en dingen op gang krijgen is fijn. Maar soms is nog meer nodig."

Kritiek op steunpunt
In De Volkskrant klinkt ook kritiek op het ondersteuningsteam. "Met zo weinig bevoegdheden lijkt zo’n steunpunt niet meer dan een praatpaal", tekent de krant op uit de mond van advocaat Mieke Krol, gespecialiseerd in jeugdrecht. Ook Kristie Rongen, woordvoerder namens de toeslagenouders uit kritiek: "Er staat dus weer een hele groep hulpverleners om de ouders heen die niets voor elkaar kunnen krijgen." Het tandeloze instrument zorgt volgens Rongen voor meer stress en wantrouwen onder de gedupeerden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel