SP Lelystad houdt geen rekening met voorkeurstemmen

LELYSTAD • Za 26 maart 2022 | 20:24 • Zaterdag 26 maart 2022 | 20:24

De SP in Lelystad heeft bepaald dat voorkeurstemmen niet tellen. De volgorde op de kieslijst wordt gevolgd, ongeacht de voorkeur die de kiezers in het stemhokje hebben aangegeven. Dat zei Menno Manheim van de Lelystadse afdeling van de SP zaterdag in de live-uitzending het Weekendcafé van Radio Lelystad en Omroep Flevoland.

Manheim stond bij de recente gemeenteraadsverkiezing als tweede op de lijst van de SP. Hij verloor zijn plek aan Jolande Donninger, die met 364 voorkeurstemmen recht had op de raadszetel van Manheim. Maar ze stond die af aan Manheim, volgens afspraak.

Want bij de SP in Lelystad is afgesproken dat er geen rekening wordt gehouden met de keuze van kiezers voor een bepaald persoon. “De leden van de SP hebben de volgorde op de kieslijst bepaald. En we hebben afgesproken dat we ons daar aan houden. En word je wel met voorkeurstemmen gekozen, dan sta je je plek af aan de kandidaat die volgens de lijst aan de beurt is”, aldus Manheim.

Dat de kiezer dit niet weet, vindt de SP’er niet echt een probleem. “De lijst is door de leden zeer zorgvuldig samengesteld, omdat ze ook de kwaliteiten van de kandidaten kennen. En de leden weten dat het beste."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel