Zo ziet het opvangschip Rossini er aan de binnenkant uit

URK • Vr 25 maart 2022 | 6:21 • Vrijdag 25 maart 2022 | 6:21

Belangstellenden op Urk waren donderdag welkom om een bezoekje te brengen aan het opvangschip voor Oekraïense vluchtelingen in de haven. Urkers konden aan boord een rondleiding krijgen op het schip.

De  'Rossini'  is een zogeheten 'living quarter barge' of 'hotelschip'. Het schip heeft 110 kamers aan boord en wordt normaliter gebruikt als verblijfplaats voor mensen die op zee werken, bijvoorbeeld op een booreiland, een windmolenpark of een zonnepark.

Het schip ligt aangemeerd aan een kade naast de bezoekershaven van Urk. Aan boord bevinden zich lange gangen met aan weerszijden kamers met stapelbedden. Op de kamers is een eigen wasgelegenheid. De Rossini beschikt over een groot restaurant en een professionele kombuis met personeel. Op het schip is een wasserette en een ruimte waar mensen gebruik kunnen maken van diverse sporttoestellen.
Burgemeester Cees van den Bos is blij met de komst van het schip. "We kregen de vraag van de veiligheidsregio of wij vluchtelingen konden opvangen. Wij hebben een inventarisatie gedaan van mogelijke opvanglocaties en daar kwam onvoldoende capaciteit uit naar voren. Maar toen kwam al snel de optie van een schip in beeld. We hebben een haven, we zijn bekend in de maritieme wereld. Via onze contacten bleek al snel dat dit  een mogelijkheid was voor ons." 

Bezoekers onder de indruk
De Rossini is 135 meter lang. Bezoekers zijn onder de indruk. "Het ding is gigantisch", zegt een meneer. "Ik denk dat de gemeente Urk zo een mooie opvang kan bieden." Hij heeft zijn dochter meegenomen naar de rondleiding. "Ik vind het wel bijzonder", zegt ze. Ze weet dat het schip vluchtelingen gaat opvangen uit Oekraïne. "De verblijven zijn mooi", vult vader aan. "De ene hut heeft twee bedden, de ander vier. De opzet is best ruim." Het spijt hem dat het schip nodig is. "Iedereen had het liefst anders gewild. Maar het is de situatie waar we nu in zitten."

Een andere bezoeker vindt het schip 'niet tegenvallen'. "Voor een noodsituatie is het een hele knappe opvang. Mooie recreatiezaal, goeie eetzaal, de keuken ziet er goed uit. Je moet er niet maanden willen wonen. Maar voor deze noodsituatie  zijn de mensen even goed gered." Hij hoopt dat de mensen hier tot rust kunnen komen. "En ik hoop dat ze op Urk een stukje liefde vinden. We zijn natuurlijk een Christelijke gemeenschap en ik vertrouw er op dat dat hierin naar voren mag komen."

Wanneer de eerste vluchtelingen er hun intrek zullen nemen, is nog niet bekend. "Wij maken de boel vandaag in orde", zegt burgemeester Cees van den Bos. "En we geven rondleidingen zodat de Urker bevolking er kennis van heeft kunnen nemen." Van den Bos meldt  de veiligheidsregio vrijdag dat de Rossini beschikbaar is voor de vluchtelingen. "Dan is het aan de landelijke instanties om de mensen toe te wijzen." Bij weten van Van den Bos zullen de vluchtelingen in groepjes van twintig, dertig bij het schip aankomen. De afspraak is dat de Rossini zes tot acht maanden hier ligt. Dan verloopt het contract. "En we hopen natuurlijk dat het schip voor die tijd niet meer nodig is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel