Opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Flevoland ook vol

FLEVOLAND • Do 22 augustus 2024 | 13:10 • Donderdag 22 augustus 2024 | 13:10

Vluchtelingen uit Oekraïne die zich melden bij gemeenten in Flevoland krijgen te horen dat er in principe geen plek meer voor ze is. Dat betekent dat ze op een wachtlijst worden gezet of ze moeten zelf een slaapplek regelen, bijvoorbeeld in een hotel of bij kennissen.

Vluchtelingen of ontheemden uit Oekraïne worden in vijf gemeentes opgevangen in Flevoland; in Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Dronten. In totaal gaat het om ongeveer 2.600 Oekraïners.

Dinsdag werd bekend dat de opvang in de Jaarbeurs van Utrecht sluit omdat zich daar te veel mensen aanmelden en de doorstroom nagenoeg stilvalt. Daardoor is er te weinig zorg, staan er rijen voor toiletten en is er gebrek aan privacy.

Opvang in Almere in kantoorgebouw Alnovum

Meer aanmeldingen
Vluchtelingen konden zich voorheen melden bij één van de hubs, zoals in de Jaarbeurs van Utrecht of bij gemeenten zelf. Een woordvoerder van de gemeente Almere laat weten dat er sinds de sluiting van de jaarbeurs zich meer mensen hebben aangemeld in het stadhuis van Almere.

Als iemand aanklopt bij een gemeente wordt er contact gezocht met de centrale coördinatie in het provinciehuis. Die kijkt bij de verschillende gemeentes of er nog plek is. Flevoland werkt daarin samen met de regio Gooi en Vechtstreek.

"Als er plek is dan is het mooi meegenomen, maar vaak is die er niet."

— woordvoerder provincie

"Soms zijn er nog één of twee plekken open," vertelt een woordvoerder van de provincie. "Als er plek is dan is het mooi meegenomen, maar vaak is die er niet. Dan moeten mensen een hotel zoeken of bij kennissen slapen. Ze kunnen het dan later weer proberen."

Wachtlijst
Almere vangt van de vier Flevolandse gemeenten het grootste aantal Oekraïners op, zo'n 1.725. "Wij zitten nu vol, dus we plaatsen ontheemden op een wachtlijst," vertelt een woordvoerder van de gemeente Almere. "We krijgen ook veel aanvragen van mensen die een familielid willen laten overkomen. Dat is nu lastig."

Desondanks zijn er nog wel een paar bedden over in Almere. "We zitten voor 97% vol en die 3% is nodig voor een goede verdeling van personen over de kamers " Er kan dan bijvoorbeeld nog geschoven worden met bedden, om er zo voor te zorgen dat gezinsleden samen op een kamer kunnen liggen.

Opvang in Lelystad

De opvang in de SGL in Lelystad is ook helemaal vol en de gemeente Dronten geeft aan dat er nog 4 van de 190 plekken vrij zijn maar verwacht dat die op korte termijn weer bezet zijn. Ook op de boot op Urk zijn er geen opvangplekken meer en ook de opvang in Emmeloord zit vol.

Opvangboot op Urk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel