Gemeenten druk met regelen onderwijs voor Oekraïense kinderen

FLEVOLAND • Wo 23 maart 2022 | 22:29 • Woensdag 23 maart 2022 | 22:29

Gemeenten in Flevoland worstelen met de manier waarop zij onderwijs moeten geven aan Oekraïense kinderen. Alle minderjarigen in Nederland zijn leerplichtig en dat geldt ook voor vluchtelingen. De gemeente Lelystad gaat daarom onderwijs aanbieden op de opvanglocatie SGL.

In de voormalige middelbare school zijn zeventig woonruimtes gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen. In één hoek van het gebouw zijn de klaslokalen intact gebleven zodat daar lessen gevolgd kunnen worden, ook door vluchtelingen die elders in Lelystad worden opgevangen.

Het onderwijs wordt door de stad zelf geregeld, vertelt burgemeester Mieke Baltus. Omdat de gemeente nog niet weet of er veel jongere kinderen of oudere kinderen komen, zijn de lokalen daarop nog niet ingericht. Als de vluchtelingen gesetteld zijn, gaat de gemeente het onderwijs aanbieden. De schoolbesturen in Lelystad werken inmiddels aan een lesprogramma voor de Oekraïense kinderen om het snel te kunnen invoeren.

De gemeente Lelystad laat weten dat er ook al leraren zijn gevonden om voor de klas te staan. Het gaat om Lelystadse docenten en Oekraïense onderwijzers die daar ook een rol bij gaan spelen. Alle minderjarigen krijgen 's ochtends onderwijs, 's middags worden er allerlei sport- en spelactiviteiten georganiseerd.

De gemeente Lelystad vraagt om speelgoed en andere goederen niet meer af te leveren bij de SGL. Vanaf maandag is de Bosschuur in Lelystad 's ochtends open voor donaties.

Hoe is onderwijs in andere gemeenten geregeld?
De gemeente Almere probeert om samen met schoolbesturen onderwijs te regelen op een aantal centrale plekken in de stad. De tijdelijke voorzieningen worden ondersteund en begeleid door nieuwkomersscholen en vallen onder regie van de schoolbesturen.

Het lesaanbod wordt een combinatie van welzijn, Nederlands en overige vakken. Over de exacte invulling wordt momenteel nagedacht. De mogelijkheid van inzet van studenten, vrijwilligers, andere professionals en Oekraïense docenten wordt onderzocht, laat de gemeente weten.

In de gemeente Noordoostpolder gaan Oekraïense kinderen (4-12 jaar) eerst naar een schakelklas om daar Nederlands te leren. Daarna worden ze ingeschreven op een reguliere basisschool. Jongeren (12-20 jaar) kunnen zich aanmelden voor een internationale schakelklas in Emmeloord.

De gemeente Dronten weet nog niet hoe het onderwijs, medische zorg en dagbesteding wordt geregeld voor de vluchtelingen.

De gemeente Urk weet ook nog niet of de Oekraïense kinderen lessen kunnen volgen op het speciale opvangschip, dat woensdagavond is aangemeerd in de haven.

De gemeente Zeewolde heeft nog geen opvangplekken gevonden voor vluchtelingen. Vakantiepark RCN biedt zelfstandig plek aan twintig Oekraïners. Het is niet bekend of daar minderjarigen bij zijn en of zij onderwijs krijgen van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel