Forse kritiek op participatiekansen Windpark Hanze

DRONTEN • Di 15 maart 2022 | 16:08 • Dinsdag 15 maart 2022 | 16:08

De Vereniging Omwonenden Windpark Hanze (VOWH) heeft in een brief aan Provinciale Staten forse kritiek geuit op de gang van zaken rond de participatie door omwonenden van Windpark Hanze bij Dronten. De provincie meldde vorige week dat er een akkoord was bereikt over deelnames in dit windpark, maar volgens de vereniging van omwonenden zijn niet alle leden het met dit akkoord eens.

"De sociale ontwrichting in het projectgebied is door de windontwikkeling van de laatste jaren een feit. De ontwikkeling wordt door vrijwel alle omwonenden als een kloof van onrecht ervaren. Het valt nog te bezien of dit kan helen", zo staat er in de brief.

De omwonenden voelen zich bekocht. Volgens hen is een belangrijke afspraak over gelijkwaardige deelname voor de omwonenden niet nagekomen. Die afspraak is in 2019 gemaakt en vastgelegd in een consensusdocument. Op basis van onder meer die afspraak werden de vergunningen voor de aanleg van het park verleend. "Maar ondanks de toezeggingen in het consensusdocument, bleef Windpark Hanze de omwonenden uitsluiten van echte, dat wil zeggen risicovolle, deelname met bijbehorend gelijkwaardig rendement", stelt de VOWH.

Het Waterschap
De vereniging is ook kritisch over de rol van het Waterschap. Dat investeert 10 miljoen euro in Windpark Hanze. Door die investering zouden de 19 boeren die wel deelnemen in het plan extra veel rendement kunnen behalen.

"In de laatste maanden werd ons duidelijk dat serieus aandeelhouderschap en deelname niet mogelijk zou zijn. Daarop besloten we alleen nog te praten over een vergoeding. De nu bereikte acceptatievergoeding, die Windpark Hanze zonder verdere voorwaarden aan elke omwonende aanbiedt, is onder deze omstandigheden het meest haalbare wat we konden bereiken", aldus de VOWH.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel