Visserijsector vraagt compensatie voor dure brandstof

URK • Wo 9 maart 2022 | 14:40 • Woensdag 9 maart 2022 | 14:40

De Nederlandse kottervissers vragen minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om compensatie voor de sterk stijgende brandstofprijzen. Door de oorlog in Oekraïne is de brandstof voor de vissersvloot bijna twee keer zo duur geworden. Kotters varen niet meer uit omdat de vis te weinig opbrengt om de brandstofrekening te betalen.

"Een zeer ingrijpend besluit voor eigenaar en bemanning, maar ook voor de hele visserijgemeenschap", stelt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. "Het is essentieel om de visserijvloot haar werk te kunnen laten doen en een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening." Volgens kottereigenaar en VisNed-voorzitter Jacob van Urk moeten de schepen niet te lang aan wal blijven. "Dat kan betekenen dat bemanning niet terugkeert op de vissersvloot", stelt hij.

De oproep komt van de gezamenlijke visserijorganisaties Nederlandse Vissersbond, PO Urk/VisNed, PO Delta Zuid, PO Texel, PO Den Helder, PO Wieringen en PO Rousant. Ook de gemeente Urk sluit zich erbij aan. Deze week hebben Nederlandse Europarlementariërs ook al gevraagd om een compensatie voor de vissers. Ze willen ook om een heroverweging van de brandstofbesparende pulsvisserij, die eerder door de Europese Unie is verboden. De vissers zijn het daarmee eens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel