Verkiezingsposters gestolen en overgeplakt: "Blijf er met je poten vanaf" 

LELYSTAD • Ma 7 maart 2022 | 22:12 • Maandag 7 maart 2022 | 22:12

Lelystadse politieke partijen zijn er helemaal klaar mee. Posters die op de verkiezingsborden langs de wegen hangen worden weggehaald, overgeplakt en verscheurd. Sommige partijen moesten al vier keer opnieuw posters plakken. Sanne de Wilde van D66: "Het is superirritant, niet de bedoeling en blijf er met je poten vanaf."

Volgens De Wilde zijn er twee groepen verantwoordelijk voor het overplakken van posters. "Er zijn een paar clubjes (politieke partijen, red.) die zich niet aan de spelregels houden en die plakken posters over andere partijen heen. En dan zijn er ook nog complotwappies die denken dat hier hun posters geplakt mogen worden, maar dat is niet de bedoeling. Deze borden zijn voor politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen."

De Wilde zegt dit voor een verkiezingsbord waar Forum voor Democratie de poster dwars over die van D66 heeft geplakt. "Dat is zeker niet collegiaal en daar hebben we de collega's van Forum ook op aangesproken. Maar die zeggen: 'Wij delen die posters uit en wat mensen er dan mee doen, moeten ze zelf weten.' Het is heel jammer gewoon."

Omroep Flevoland heeft Forum voor Democratie benaderd en om een reactie gevraagd, maar die partij heeft niet gereageerd.

'Word wakker'
Ook de VVD heeft al drie keer nieuwe posters geplakt, maar dan vanwege een illegale overplakactie. Lijsttrekker Grimbergen: "Afgelopen vrijdag hebben we nieuwe posters geplakt en zaterdag waren ze al weer overplakt met 'Word wakker'-posters. Het is niet leuk, lost niks op, het is gewoon jammer. Als je wat dwars zit, meld je bij ons. Kom praten."

Freddy Grin van de Partij voor Logisch Beleid vindt het 'schandalig'. Ook zijn posters waren niet meer goed zichtbaar door de gele 'Word Wakker'-posters. "Je hele campagne wordt kapotgemaakt. En er is een hoop geld mee gemoeid." Hij schat de kosten op zo'n 1000 euro per politieke partij. En omdat er 17 partijen zijn, kom je uit op een totale kostenpost van zo'n 17.000 euro.

"De onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad zijn al niet geweldig, dat dit er ook nog bij komt, dat vind ik persoonlijk nog het meest vervelend."

— Murat Aktan van JongLelystad

Wie er precies achter de 'Word Wakker'-posters zit, is niet helemaal duidelijk. Op de sociale media zijn verschillende groepen die de term gebruiken in combinatie met complottheorieën over 'The Great Reset'. Die houdt in dat er achter de coronapandemie een grote samenzwering van diverse overheden zit, met als doel 'de wereld te veranderen'.

'Iemand heeft het op ons gemunt'
Voor de partij JongLelystad voelt het alsof iemand het specifiek op hen heeft gemunt. Posters worden al vanaf het begin van de campagne van de borden getrokken, verscheurd en op de grond gegooid. Partijleden waren er druk mee om alles te vervangen, maar uiteindelijk waren alle posters op. Noodgedwongen hingen ze daarom oude spandoeken op, maar ook deze verdwenen stuk voor stuk.

Zaterdagavond reed Murat Aktan, lijsttrekker van JongLelystad, een rondje langs de verkiezingsborden om te controleren of er nog meer was vernield. Bij de rotonde bij Palazzo zag hij dat twee mannen naar de borden liepen. Kort daarna was het spandoek van JongLelystad verdwenen. Aktan kon het kenteken van de auto noteren en deed aangifte bij de politie. Volgens hem heeft de politie deze personen achterhaald en zijn ze verbonden aan een lokale politieke partij. Welke partij dat is, wil hij niet zeggen.

'Kansloos en triest'
Aktan: "Hoe kansloos en triest moet je zijn om je nachten op te offeren om spandoeken van andere politieke partijen weg te halen? Dat geeft mij het gevoel dat het je niet wordt gegund. De onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad zijn al niet geweldig, dat dit er ook nog bij komt, dat vind ik persoonlijk nog het meest vervelend. Heb een beetje respect voor elkaar."

De partij laat zich er niet door tegenhouden. Maandagmiddag hingen ze opnieuw een spandoek op bij Palazzo. "Wij gaan vrolijk verder, want JongLelystad houd je niet tegen", stelt Aktan lachend. "Met het volle vertrouwen gaan we de verkiezingen tegemoet, in principe doen we het heel goed, vooral ook op sociale media. Ik denk dat het goed gaat komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel