Doorkijkpanelen onthullen geschiedenis: "Je ziet het pas als je het doorhebt"

NOORDOOSTPOLDER • Vr 4 maart 2022 | 6:46 • Vrijdag 4 maart 2022 | 6:46

In de Noordoostpolder worden acht zogenoemde doorkijkpanelen geplaatst, die voorbijgangers een kijkje in de geschiedenis geven. Een van de panelen werd donderdag onthuld bij Rutten, op de plek waar in 2018 het scheepswrak 'Queen Anne' werd gevonden. Dat zonk zo'n driehonderd jaar geleden naar de bodem van de Zuiderzee. De doorkijkpanelen bestaan uit glazen platen met afbeeldingen, die vertellen wat zich op die plek heeft afgespeeld.

De panelen komen langs de fietsknooppunten in Noordoostpolder te staan, met daarin meer informatie over de geschiedenis van de locatie. Wethouder Hans Wijnants (VVD) van Noordoostpolder legt uit dat de gemeente daarmee de omgeving ook aantrekkelijker wil maken: "We willen meer bezoekers naar de Noordoostpolder hebben", vertelt hij. "We zien dat steeds meer mensen dit gebied hebben gevonden en dan moet je ook kunnen laten zien, wat hier allemaal is."

"Je ziet het pas als je het doorhebt"

— Hans Wijnants (VVD), wethouder Noordoostpolder

Wethouder Wijnants beschrijft de functie van de panelen met een, naar eigen zeggen 'Cruijffiaans gezegde': "Je ziet het pas als je het doorhebt". Daarmee doelt hij op de aandacht die de panelen vestigen op de onzichtbare geschiedenis van Flevoland. "Met de doorkijkpanelen laten we eigenlijk driedimensionaal zien wat zich hier vroeger heeft afgespeeld."

Momenteel zijn vier van de acht panelen geplaatst. De overige vier worden eind maart neergezet. De panelen geven informatie over de volgende onderwerpen:

1 Westermeerdijk: sluitgat waar de burgemeesters van Lemmer en Urk elkaar op 3 oktober 1939 de hand gaven.

2 De Rotterdamse hoek tussen Urk en Lemmer: waar komt deze naam vandaan? Ook uitleg over de eerste boerderijen en woningen in de polder.

3 Rutten: het scheepswrak van de Queen Anne en andere scheepswrakken in de polder.

4 Bant: Pionierswerk was het, het werken op het land nadat de polder bijna was drooggevallen. Maar het was ook vooral zwaar en uitputtend.

5 Kuinre: het verhaal van de Waterlinie, de heren van Kuinre en de Motteburcht.

6 Oud Kraggenburg: Misschien is Oud Kraggenburg wel een van de mooiere plekjes van de Noordoostpolder. In de verte is op
een met basaltblokken versterkte heuvel de lichtwachterswoning te zien: Oud Kraggenburg.

7 De Bietenbrug: het verhaal van de bietenoogsten.

8 Vliegtuigweg in Noordoostpolder: neergestorte Amerikaanse bommenwerper.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel