Lelystadse hulp voor vluchtelingen in Oost-Europa
Iris Brouwer-Vink uit Lelystad is op weg naar Roemenië, om aan de grens naar Oekraïne te helpen de vele vluchtelingen op te vangen. Ze stapte daarvoor maandagochtend om 5 uur in de auto.
Brouwer-Vink werkt als fractie-assistent van GroenLinks, maar ze is ook al 12 jaar aangesloten bij ontwikkelingsorganisatie Dorcas. "Ik wilde heel graag bij een organisatie werken die zich inzet voor mensen in nood, op allerlei plekken in de wereld."
Voor de organisatie heeft ze al veel gereisd. Op de vraag of ze iets wilde doen in deze oorlogstijd, hoefde ze niet lang na te denken. "De oorlog in Oekraïne maakt niet alleen bij mij, maar ook bij collega's veel los. Zeker omdat Dorcas ook een kantoor heeft in Oekraïne. Dus het komt ineens heel dichtbij."
Situatie in Oekraïne
De huidige situatie escaleert eigenlijk alleen maar, vindt Brouwer-Vink. "In Oekraïne zijn heel veel mensen op de vlucht geslagen. Er zijn al honderden burgerdoden gevallen, er zijn mensen omsingeld die nergens heen kunnen en mensen vluchten massaal naar het westen of de grens over." De huidige vluchtelingenkampen zijn allemaal al vol. Met man en macht wordt gewerkt om meer plekken te creëren. "Bij de grens staan kilometers mensen te wachten. Die mensen steken met zeer weinig bezittingen vervolgens de grens over."
Werkzaamheden
De eerste noodhulp voor vluchtelingen wordt door Dorcas al opgezet in Moldavië, Roemenië en Oekraïne, in de vorm van opvangkampen. "Ook worden er voedsel, matrassen, dekens en zeep geregeld. Enerzijds proberen we dat de grens over te krijgen voor de vluchtelingen daar en we delen het ook aan de vluchtelingen in Moldavië en Roemenië uit."
Brouwer-Vink reist samen met twee collega's, die daar ook ondersteuning willen bieden. "Daarnaast gaan we juist om beelden en verhalen op te halen, zodat we ook aan Nederland kunnen laten zien wat daar gebeurt. We hopen ook zo veel mogelijk mensen te bewegen om noodhulp te steunen. En daarmee bedoel ik niet alleen Dorcas, maar ook andere organisaties. Niet middelen, maar geld is wat nu het meest nodig is."
Zelf gaat Brouwer-Vink een week die kant op om te helpen en ze hoopt zo veel mogelijk te doen om de vluchtelingen en haar lokale collega's te steunen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Gemeente Almere komt niet opdagen in rechtszaak over plan Oosterwold
ALMERE • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariDe gemeente Almere verscheen vrijdag onverwacht niet in de rechtszaal van de Raad van State waar bewoners van de doe-het-zelf-wijk Oosterwold een rechtszaak voeren tegen een nieuw bestemmingsplan. "Daar...
-
Nieuwsoverzicht 10/01 | Explosies na aanhouding • Gemeente moet boom met ongedierte kappen
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Na aanhouding minderjarige drie explosies...
-
Veiligheidsspecialist: 'Boerenerven onvoldoende beschermd tegen toegenomen criminaliteit'
DRONTEN • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januari"Het buitengebied moet beveiligd worden als een bedrijventerrein", dat zegt Harry de Jong van Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Flevoland (SBBF.) Hij trekt aan de bel en roept op tot een gezamenlijke...