OM eist taakstraffen voor moeder en dochter die Big Bazar leegroofden

LELYSTAD • Vr 18 februari 2022 | 13:51 • Vrijdag 18 februari 2022 | 13:51

De officier van justitie heeft vrijdag taakstraffen van 240 uur geëist tegen een moeder (45) en dochter (24) uit Almere. De twee zouden voor bijna 63.000 euro aan spullen hebben gestolen bij de Big Bazar in Lelystad en Almere.

De 24-jarige vrouw werkte bij Big Bazar en liet haar moeder shoppen, maar die rekende vervolgens aan de kassa niet alle spullen af. Dat zou zijn gebeurd in september en oktober 2019. Een korte periode, waarin volgens de politie ‘een huis vol spullen’ bij elkaar werd gestolen. De moeder kwam soms met háár moeder en ook met haar andere dochter de winkels binnen om te shoppen.

Verdachten hebben bekend
Vanachter de kassa stuurde de 24-jarige verdachte via WhatsApp aanwijzingen en ook opdrachten naar haar moeder. "Neem even die hoeslakens mee", stuurde ze bijvoorbeeld. Ze bekende de hele zaak in de Lelystadse rechtbank.

Haar moeder ook. Die werd uiteindelijk als eerste opgepakt toen ze een tas vol snoep had gestolen in het bijzijn van haar moeder. De bedrijfsleider was de zwendel op het spoor gekomen, omdat hij wel erg vaak lege schappen in zijn winkels zag. Via camerabeelden en ook het werkrooster van de Almeerse, kwam de zaak aan het licht.

OM: schade moet beoordeeld worden
Big Bazar denkt dat er voor bijna 63.000 euro is gestolen. De winkelketen wil dat bedrag graag terugzien van moeder en dochter. Maar de officier van justitie vroeg de rechter om die schadevordering niet toe te wijzen, omdat die te ingewikkeld is voor in een strafzaak.

Zij denkt dat de winkelketen de claim moet laten beoordelen door een civiele rechter die meer ruimte heeft voor onderzoek. "Ik kan namelijk niet met zekerheid zeggen dat alle spullen in de vordering ook echt te linken zijn aan deze twee verdachten", aldus de officier van justitie.

De vrouwen betuigden ter zitting spijt, maar leken vooral erg gelaten. Volgens de moeder komt dat doordat ze zich enorm schaamt. Haar dochter beaamde dat. "En het is al zo lang geleden, ik wil het graag achter me laten", gaf ze aan.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel