Meerderheid raad voor twee aparte oorlogsmonumenten in plaats van verplaatsing

LELYSTAD • Di 25 januari 2022 | 10:09 • Dinsdag 25 januari 2022 | 10:09

Het oorlogsmonument in het Stadspark van Lelystad moet niet verplaatst worden naar een plek voor de Agora, maar bij het theater moet een nieuw monument komen. Het huidige oorlogsmonument kan dan blijven staan in het Stadspark. Dat stellen veertien van de vijftien politieke partijen dinsdagavond voor.

Het oorlogsmonument is al jarenlang een punt van discussie. Het 4 en 5 mei comité Lelystad vroeg in 2017 al om een andere plek. De plek in het Stadspark is mooi en sereen, maar niet geschikt voor de groeiende hoeveelheid mensen die de Dodenherdenking bezoeken, zo was de argumentatie van het comité. Bovendien zou de huidige plek niet goed bereikbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn of in een scootmobiel zitten. Het veld voor de ingang van de Agora zou een betere plek zijn.

In de Lelystadse gemeenteraad waren eerst twijfels, maar later leek er toch een meerderheid voor de verplaatsing te zijn.

Op nieuwe plek witte anjers en tak Anne Frankboom
In het voorstel wordt besproken om geld uit te trekken voor een nieuw oorlogsmonument bij het theater. Daar moet een nieuwe herdenkingsplek worden ingericht waar dan vanaf 2024 de jaarlijkse Dodenherdenking kan worden gehouden. De plek moet worden ingericht met een loot van de Anne Frankboom en een park of perk met witte anjers, het symbool van de veteranen. De Anne Frankboom is de originele witte paardenkastanje, waarover Anne Frank schrijft in het boek Het Achterhuis. Toen de boom in 2010 omwaaide, zijn loten daarvan zijn door een kweker opgekweekt.

De huidige plek in het Stadspark moet blijven zoals het is. Volgens de indieners van het voorstel geeft deze plek een grote mate van rust en sereniteit en wordt de plek daarom als zeer waardevol beschouwd. "Daarnaast heeft deze plek, door de jarenlange traditie van herdenken op deze locatie, voor vele ook een emotionele waarde gekregen." Tot 2024 kan de herdenking dan nog daar worden gehouden.

Het voorstel van de partijen is ook besproken met Stichting Herdenken, Verzoenen en Vrijheid. Voorzitter Tony Merkelbach zegt dat hij liever een verplaatsing had gehad, maar de stichting heeft uiteindelijk meegeholpen aan het amendement omdat ze dit als een goed compromis zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel