Toch meerderheid voor verplaatsing oorlogsmonument

LELYSTAD • Di 5 oktober 2021 | 22:10 • Dinsdag 5 oktober 2021 | 22:10

In de Lelystadse gemeenteraad lijkt toch een meerderheid te zijn voor de verplaatsing van het oorlogsmonument van het Stadspark naar een plek bij het Agoratheater. Dinsdagavond bleek dat de fractie van de VVD van mening was veranderd.

Omdat veel maatschappelijke organisaties pleiten voor de verplaatsing en hun best hebben gedaan om het eens te worden, wil de VVD het voorstel voor de verplaatsing toch steunen. Dat doen ook D66, de PVV, het CDA, de InwonersPartij en ChristenUnie. Dat zijn 18 van de 35 raadszetels.

Edwin Hers van de VVD over de koerswijziging: "Elke vezel in het lijf van alle vijf de raadsleden van de VVD verzet zich gevoelsmatig tegen verplaatsing van het oorlogsmonument. Wij zijn zeer gehecht aan de huidige locatie, de traditie en alles wat ermee samenhangt. Maar als we kijken naar alle partijen die betrokken zijn bij de Dodenherdenking, kunnen we dat dan terzijde schuiven? Dat is een hele lastige. En dat betekent dat we in deze een bescheiden rol moeten aannemen. Het is reden voor de VVD-fractie toch de verplaatsing van het monument te gaan steunen."

Binnenkort hakt de gemeenteraad van Lelystad definitief de knoop door over de verplaatsing van het monument.

Discussie stamt uit 2017
De discussie is een vervolg op een discussie uit 2017, toen verplaatsing in een soort van hoorzitting bij de gemeente aan de orde kwam. Het 4 en 5 mei comité Lelystad vroeg toen om een andere plek. De plek in het Stadspark is mooi en sereen, maar niet bereikbaar voor de groeiende hoeveelheid mensen die de Dodenherdenking bezoeken, zo was de argumentatie van het comité. Bovendien zou de huidige plek niet goed bereikbaar zijn voor mensen die slecht ter been zijn of in een scootmobiel zitten. Het comité werd in haar oproep gesteund door het Georganiseerd Overleg Lelystad, de belangenclub van mensen met een beperking, die ook ziet dat de plek voor sommigen slecht toegankelijk is.

Toentertijd was vooral de Joodse gemeenschap fel tegen verplaatsing. Het Lelystadse Veteranencomité en een vertegenwoordiger van de Romagemeenschap pleitten wel voor verhuizing, omdat de huidige plek volgens hen te verscholen is. Op dit moment staat de Joodse gemeenschap wel achter de verplaatsing van het monument, net als de vertegenwoordiging van de Roma en Sinti.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel