Gemeente bemoeide zich intensief met rel rond nazi-kostuums
"Het gaat ver, maar betaalt zich straks wel uit." Dat tikt de Urker communicatieadviseur Cornelis Vlot in een groeps-chat. De andere leden van de app-groep zijn geschiedenisleraar Maarten Post van het Berechja College, gemeenteambtenaar Fred Brouwer en de gemeentelijke jongerenwerker Alie Snoek.
Het is zes dagen nadat op Urk een groep jongeren in SS-uniform door het dorp trok. Sommige jongens brachten de Hitlergroet en op foto's is te zien dat een als jood verklede jongen, met een ster op zijn borst, op zijn knieën onder schot gehouden wordt. Het ziet eruit als een executie. De ambtenaren en de docent hebben een doel: De 'foute' jongeren moeten opgespoord worden en in gesprek komen met een slachtoffer van het nazi-regime. Om dit voor elkaar te krijgen, gaan de ambtenaren naar eigen zeggen ver.
Omroep Flevoland vroeg middels een Wob-verzoek om de communicatie binnen de gemeente Urk rond de rel met de nazi-kostuums. De omroep wilde reconstrueren hoe de gemeente zich bemoeide met de kwestie die landelijk grote aandacht kreeg. Niet alle stukken werden door Urk verstrekt. Zo werd de inhoud van een tweede appgroep over de rel niet openbaar gemaakt. Maar de informatie die wel vrijgegeven is, geeft een inkijkje in het crisismanagement van de gemeente Urk. De door de jongens als 'slechts een verkleedpartij' uitgelegde actie roept een hoop commotie, verontwaardiging en boosheid op. Zo ook bij Lous Steenhuis-Hoepelman, een Joodse vrouw die als kind meerdere concentratiekampen overleefde. Zij wil de jongeren haar verhaal vertellen en hoopt dat de ze daarna zullen beseffen dat ze iets afschuwelijks hebben gedaan. In de eerdergenoemde chatgroep van ambtenaren wordt doortastend te werk gegaan: Er doemt een probleem op. Een van de jongens moet op de bewuste zaterdag werken 'op de viskar'. Dit zou betekenen dat niet alle jongeren aanwezig kunnen zijn bij het gesprek met de Joodse vrouw. Om dat alsnog mogelijk te maken haalt de groep alles uit de kast: Terwijl de ambtenaren, de leraar en de jongerenwerker ermee bezig zijn, is er in een ander verband ook overleg over de nazipakken-affaire. Het gaat om een zogenoemd driehoekoverleg. Daarin zitten de burgemeester, een officier van justitie en de politiechef van Urk. Zij bespreken in zo'n overleg de veiligheid op Urk. In de week na het incident komt de driehoek maar liefst drie keer bij elkaar. Dat is veel vaker dan normaal. Meestal gebeurt dit eens in de twee weken. Het wordt door de Urkers 'overwegend gebagatelliseerd', staat in gespreksverslagen die Omroep Flevoland heeft. Het was allemaal niet zo bedoeld, valt te lezen. Ook wordt besproken dat er veel onrust is ontstaan. "We worden platgebeld met vragen", zegt de burgemeester. De gemeente stelt een persverklaring op.
PowNews bekogeld
De kwestie is al snel landelijk nieuws. Tijdens het eerste overleg op maandag 13 september wordt duidelijk dat verslaggevers van PowNews op het haventerrein bekogeld worden met eieren. Als het onrustig blijft, is er meer politiecapaciteit nodig, stelt de driehoek. Want in dezelfde week is er ook nog een corona-persconferentie. En dat kan de vlam in de pan doen slaan op Urk.
De kwestie levert veel maatschappelijke en politieke onrust op. Mensen verwerpen dit, het is landelijk nieuws. De communicatiestrategie is dat we de gevoelens begrijpen, dit gedrag is onacceptabel. Er gaat een bericht rond dat jongeren hun excuses aanbieden. En op dit moment, tijdens de driehoek, komt er een bericht binnen dat verslaggevers van Pownews op de haven bekogeld worden door eieren.... Goed om de pers op het persprotocol te wijzen ihkv de veiligheid.
Het Openbaar Ministerie gaat bekijken of de jongens daadwerkelijk strafbare feiten hebben gepleegd. Vanuit de gemeente wordt gezegd dat er een pas op de plaats gemaakt moet worden in afwachting van het verdere onderzoek en het 'horen'. Maar de gemeente vindt ook dat er een plan van aanpak moet komen om eventueel met de jeugd in gesprek te gaan.
Hulp uit Joodse hoek
De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Er komen bij de gemeente veel boze mails binnen maar ook 'aanbiedingen' om te helpen. Zo meldt zich een docent van het Berechja College op Urk. Hij heeft contact gehad met het CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël en meldt: "Hun (Joodse) achterban is erg geschrokken. Wellicht kunnen we in een gesprek de jongens in contact brengen met een van deze mensen, zodat ze kunnen zien wat hun actie voor gevolgen heeft. Als geschiedenisdocent kan ik hun historische kennis dichten", mailt de Berechja-docent aan de gemeente.
De burgemeester vraagt zich in een driehoekoverleg af of het wijs is om hierbij aan te sluiten. Maar feit is dat drie ambtenaren van de gemeente en de geschiedenis docent er dus samen verder mee aan de slag gaan. Uiteindelijk lukt het de vier om het merendeel van de groep zaterdag 18 september mee naar het gesprek met de Joodse vrouw Lous Steenhuis-Hoepelman te krijgen.
Na afloop van het gesprek appen de vier met elkaar. De docent vertelt dat het eerst de verkeerde kant op leek te gaan. De jongeren schoten in de verdediging. Maar nadat Lous ging spreken, werd het stil. Ze waren erg enthousiast en stelden veel vragen. Het gesprek werd na twee uur goed afgesloten, met de reflectieve vragen en de excuses en een bos bloemen. Cornelis Vlot complimenteert de docent met het resultaat. Fred Brouwer zegt dankbaar te zijn. Lous Steenhuis-Hoepelman
Er is blijdschap over de positieve uitwerking. Het gesprek tussen de jongeren en de Joodse kampoverlevende wordt geheimgehouden. Lous Steenhuis-Hoepelman mag ook niet met de pers praten, totdat de gemeente Urk op maandag 20 september een persverklaring rondstuurt. Daarin staat een verslag van het geslaagde gesprek én een toezegging dat de jongens naar Kamp Westerbork gaan om nog meer te beseffen dat rondlopen in nazi-pakjes onacceptabel is. Het persbericht wordt opgepikt en de vier delen de linkjes van de nieuwsberichten enthousiast in hun appgroepje. Het enthousiasme bekoelt, zodra op nagenoeg hetzelfde moment het ANP komt met het nieuws dat een aantal jongeren uit de groep is aangehouden voor verboden wapenbezit. Maar hiermee stopt de rol van de gemeente niet. Ook de ouders van de jongens worden uitgenodigd voor een gesprek. Het gaat om een besloten bijeenkomst. Die wordt op 25 september gehouden. Wat daar besproken is, wordt uit de stukken niet duidelijk.
Twee weken later veroordelen alle raadsleden het incident. "Als gemeenteraad van Urk nemen we hier afstand van. We veroordelen in de scherpste zin mogelijk het misplaatste gebruik van nazi-symboliek of het bagatelliseren van de gruwelen van de Holocaust", zo las Meindert Bakker van de ChristenUnie voor tijdens de gemeenteraad.
Uit een mail blijkt dat de koepel van Joodse organisaties in Nederland, het Centraal Joods Overleg specifiek om zo'n statement gevraagd heeft. "Zo'n uitspraak kan wellicht een beetje de pijn die het optreden van deze Urkse jongeren heeft veroorzaakt in onze gemeenschap, verzachten", schrijft de organisatie.
Tweede gesprek afgeblazen
Vier maanden na de kwestie, in december, wil de gemeente nogmaals met de jongeren in gesprek. Dat was op initiatief van wethouder Freek Brouwer. Het gesprek moest plaatsvinden bij een groot visbedrijf, waarvan de directeur ook aanwezig zou zijn, evenals de burgemeester. Samen wilden ze de jongens helpen om de volgende stap te zetten, zoals was afgesproken tijdens hun ontmoeting met Holocaustoverlevende Lous Steenhuis-Hoepelman. Dit nieuwe gesprek werd uiteindelijk afgeblazen. Volgens de gemeente moest het gesprek vertrouwelijk zijn. Maar de uitnodiging lekte uit en werd verspreid via social media. Na vragen van Omroep Flevoland werd besloten de bijeenkomst niet door te laten gaan.
Dit speelde dus vorige maand. Het onderzoek naar de strafbare feiten loopt op dit moment nog. En van een bezoek aan Kamp Westerbork is het nog niet gekomen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Drie jaar na nazi-verkleedpartij blijkt dat Urker vriendengroep niet vervolgd is
URK • Wo 11 september • Woensdag 11 septemberEen vriendengroep uit Urk is uiteindelijk niet meer vervolgd voor het beruchte verkleedfeest met nazi-uniformen, dat vandaag precies drie jaar geleden werd gehouden. Dat antwoordt het Openbaar Ministe...
-
Vertrouwelijk gesprek met jongeren die SS-uniformen droegen afgeblazen
URK • Vr 17 december • Vrijdag 17 decemberEen geplande bijeenkomst met jongeren die onlangs betrokken waren bij het incident met SS-uniformen op Urk is door de gemeente op het laatste moment afgeblazen. De bijeenkomst zou zaterdagmorgen plaat...
-
Gehele gemeenteraad Urk maakt statement over jongeren in nazi-kleding
URK • Do 7 oktober • Donderdag 07 oktoberDe gehele gemeenteraad van Urk heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een statement afgegeven over de jongeren die vorige maand in SS-uniformen door het dorp liepen. "Als gemeenteraa...
recent nieuws
-
'Drillraphuis' blijft gesloten, hoogzwangere bewoonster mag wel babyspullen ophalen
ALMERE • Do 7 november • Donderdag 07 novemberEen woning in de Roemeniëstraat die was gesloten vanwege incidenten met explosieven, blijft dicht. Een bewoonster had bezwaar gemaakt tegen de sluiting maar de rechter stelde haar donderdag niet in he...
-
Provincie geeft met verkeersbord complimenten aan fietshelmdragers
FLEVOLAND • Do 7 november • Donderdag 07 novemberDe provincie Flevoland heeft borden langs fietspaden geplaatst om dragers van een fietshelm te complimenteren. Op de borden staan afbeeldingen van een fiets en een helm, met daaronder een opgestoken d...
-
Urker opgepakt voor drugshandel, had flink aantal soorten in huis liggen
URK • Do 7 november • Donderdag 07 novemberDe politie heeft woensdagmiddag op Urk een man in zijn huis aangehouden voor de handel in soft- en harddrugs. In zijn woning aan de Constantijnstraat in de Oranjewijk trof de politie ook een hoeveelhe...