Wethouder vertrouwt op subsidie voor aardgasvrij maken woningen

NAGELE • Zo 26 december 2021 | 13:28 • Zondag 26 december 2021 | 13:28

De gemeente Noordoostpolder vertrouwt erop dat er een oplossing komt nu woningcorporatie Mercatus subsidie dreigt mis te lopen om honderden woningen in Nagele van het gas te halen. Dat zegt wethouder Marian Uitdewilligen. Volgens haar is dit één van de moeilijkheden die overwonnen moet worden om het project te doen slagen.

Door gewijzigde regels van het Ministerie van Binnenlandse Zaken komt woningcorporatie Mercatus niet in aanmerking voor subsidie. Uitdewilligen heeft haar onvrede hierover bekendgemaakt bij politiek Den Haag, onder meer bij Tweede Kamerfracties. "Maar we gaan dit overwinnen", zegt de wethouder overtuigd.

In 2018 werd het dorp Nagele als zogeheten proeftuin aangewezen door de Rijksoverheid. Het doel is om zo'n 500 woningen vóór het eind van 2030 van het gas te halen. De woningen worden verwarmd door opgewarmd water dat ligt opgeslagen in ondergrondse opslagtanks. In de winter wordt dat gebruikt om de gebouwen te verwarmen.

Losse schroeven
Volgens Tom Beurmanjer, directeur-bestuurder van Mercatus, kost het 30.000 euro om een woning aan te sluiten op dat warmtesysteem. Door de gewijzigde regels loopt de woningcorporatie 3.000 euro subsidie per woning mis, zei hij eerder tegen Omroep Flevoland. "Het houdt een keer op, deze maatregel helpt niet bij de opgave die we hebben. Ik hoop dat het gezond verstand prevaleert, want we lopen tegen onze grenzen aan." Volgens de directeur bestaat de kans dat Mercatus op deze manier niet mee mee gaat doen aan het project.

Wethouder Uitdewilligen weet niet waarom de regels zijn veranderd. "Daar kan ik geen antwoord op geven. Maar het is jammer dat het ons moeilijk wordt gemaakt en we aan de bel moeten trekken. We willen dat huizen van het gas af gaan, en dit is een goede mogelijkheid daarvoor. Het warmtesysteem is ook betaalbaar. Als het eenmaal is ontwikkeld kun je het op veel plekken toepassen."

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het probleem bekend is, en er hard wordt gewerkt aan een oplossing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel