Nagele wil nog steeds van gas af, opnieuw geld om dit te onderzoeken

NOORDOOSTPOLDER • Vr 20 december 2024 | 9:58 • Vrijdag 20 december 2024 | 9:58

Energiek Nagele krijgt zo'n 129.000 euro van de gemeente om te kijken naar een nieuwe mogelijkheid om het dorp van het gas te krijgen. Vorig jaar had een proefproject met een schoolgebouw en meerdere huizen niet het gewenste effect. Eind maart moet duidelijk worden hoe het verder moet met 'Nagele in Balans'.

Drie jaar geleden begon een proef aan de Ring. Op de daken van een school en meerdere huizen werden zonnecollectoren gelegd, in de grond werd een bassin met water geplaatst. Het water wordt in de zomermaanden opgewarmd en is het hele jaar te gebruiken voor verwarming en warm water.

De zonnecollectoren op de huizen

De plek voor het bassin in 2021

Maar vorig jaar bleek dat het water in het bassin te snel afkoelt. Om die reden springt de warmtepomp te vaak bij, wat veel stroom kost. Nu is de vraag hoe het verder moet met de proef en het doel om het hele dorp - 500 woningen - voor het einde van 2030 van het gas af te halen. Voor dit vervolg is door de gemeente geld vrijgemaakt.

De gemeente Noordoostpolder kreeg zes jaar geleden bij de start van het project 4,2 miljoen euro van de Rijksoverheid. Dit geld werd uitgetrokken omdat Nagele was aangemeld als proeftuin om van het gas af te gaan. Uit het potje stroomt gefaseerd subsidie naar het dorp. Inmiddels is er zo'n 1,8 miljoen euro verstrekt aan het project.
Opties: warmtenet, elektrische oplossing of gas behouden
Drie scenario's blijken op tafel te liggen om het project vlot te trekken: een warmtenet, een individuele of semi-collectieve warmteoplossing of de huizen op het gasnet laten. In alle gevallen wordt ook gekeken naar het verbeteren van de isolatie van de woningen in Nagele. "We zijn wel klaar met experimenteren", zegt projectleider Ruut Schalij.
Door de complexiteit van de proef is het vervolg vertraagd, zegt de gemeente. Wel is er inmiddels contact met een Deens bedrijf dat veel ervaring heeft met grootschalige warmtepompen en -netten. Alle oplossingen moeten uiteindelijk worden afgewogen waarna het college van B en W een besluit moet nemen. 

De gemeente verwacht in maart meer duidelijkheid. Dan moet een plan met opties en aanbevelingen voor de proef én het vervolg op tafel liggen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel