Cameratoezicht in Voorstraat, bewoners voelen zich onveilig

LELYSTAD • Do 2 december 2021 | 12:27 • Donderdag 2 december 2021 | 12:27

In het gebied rondom de Voorstraat in de Lelystadse Waterwijk komt gemeentelijk cameratoezicht. Dat heeft burgemeester Mieke Baltus besloten. Volgens de politie wordt in het gebied de openbare orde regelmatig verstoord. Het cameratoezicht gaat woensdag 15 december in en geldt tot 15 april.

Een van de redenen voor het instellen van het toezicht is een schietpartij deze zomer. Mede dankzij een rondgang in de buurt eind augustus, kwam voor de gemeente het besef dat bewoners en ondernemers zich niet veilig voelen. Er is sprake van overlast, intimidatie, vernielingen en geweld, ziet burgemeester Mieke Baltus.

Vanaf januari twee camera's
De gemeente plaats eerst één beveiligingscamera. In januari wordt een tweede camera geplaatst. Het belangrijkste doel is het voorkomen van nieuwe incidenten op en rond de Voorstraat. Volgens de burgemeester kan cameratoezicht helpen om de pakkans te vergroten. De gemeente kan de camera's binnen het aangewezen gebied verplaatsen.

De camera's registreren alleen de openbare ruimte, benadrukt de gemeente. De beelden worden alleen bekeken onder leiding van de politie. Als de camera's ongeregeldheden registreren wordt het bekeken door de politie. De beelden worden volgens de gemeente 28 dagen bewaard.

Eerste keer cameratoezicht in Lelystad
Het is de eerste keer dat er gemeentelijk cameratoezicht wordt ingesteld in Lelystad. Camera's die elders in de stad hangen, bijvoorbeeld in winkelcentra of parkeergarages, hebben een andere juridische grondslag. Na 15 april wordt beoordeeld of het cameratoezicht opgeheven kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel